Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Danas muslimani diljem svijeta slave Bajram, a znate li što znači Bajram šerif mubarek olsun?

Bajram
Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija
21.04.2023.
u 10:30

Danas se za muslimane diljem svijeta održava njihov najveći praznik Bajram koji si oni čestitaju riječima: 'Bajram šerif mubarek olsun.'

Danas se za muslimane diljem svijeta održava njihov najveći praznik – Bajram. Ovo je blagdan kojim se slavi kraj Ramazana odnosno kraj mjeseca posta. Ovaj dan za pripadnike ove vjere počinje klanjanjem, dok je ostatak dana posvećen provođenju vremena s obitelji i prijateljima. Slično kao i za vrijeme kršćanskih blagdana, muslimani pripremaju obilatu gozbu, a često se djeci poklanjaju darovi ili novac.

Muslimani si ovaj blagdan čestitaju riječima 'Bajram šerif mubarek olsun', što znači 'Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen', na što se odgovara 'Allah razi olsun', odnosno 'Neka je Allah zadovoljan tobom'. Zanimljivo je što na ovaj dan većina ljudi nosi novu odjeću kako bi još više ukazala na važnost ovog blagdana.

Bajram se tradicionalno slavi dva dana, pa je tako sutrašnji dan rezerviran za sjećanje na preminule te mnogi muslimani tada odlaze na grobove svojih najmilijih. Također, običaj je i da se na Bajram daje milostinja siromašnima, ali i da se pomire svi oni koji su iz nekog razloga posvađani. Još jedna zanimljivost vezana za Bajram jest što prema islamskom kalendaru on uvijek pada na isti dan, a prema gregorijanskom kalendaru datum varira. To je zato što je islamski kalendar lunarni, a gregorijanski solarni.

Kako se rukujete? Doznajte što vaš stisak ruke govori o vama:

Bajram
1/6
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije