Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vazmeno trodnevlje

Danas je Veliki petak: Evo što vjernici danas obilježavaju

Dubrovnik: Nakon mise procesija gradskim ulicama na Veliki Petak
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.04.2019.
u 07:00

Veliki petak jedini je dan u godini u kojem nema euharistijskoga slavlja

Veliki petak spomendan je Isusove muke i smrti. Taj dan ne služe se mise nego obilježava muka Gospodnja. Također, liturgija Crkve ne predviđa slavljenje svete mise, no kršćanska se zajednica okuplja kako bi promišljala o velikom otajstvu zla i grijeha koje pritišće čovječanstvo i kako bi se ponovno, u svjetlu Božje Riječi i potpomognuta dojmljivim liturgijskim činima, spomenula Kristovih patnji.

Nakon izvješća o muci Kristovoj moli se za nakane Crkve, klanja se Križu i pristupa euharistiji, blagujući čestice koje su pohranjene na Misi večere Gospodnje prethodnoga dana. Kako bi se izrazila ljubav i dioništvo vjernika s patnjama Kristovim, kršćanska tradicija potaknula je razne oblike pučke pobožnosti, procesije i svete predstave koje žele što dublje u vjernikovu dušu utisnuti osjećaje istinskoga sudioništva u Kristovoj žrtvi.

Video: Pitali smo građane koliko poznaju Uskršnje blagdane

Među tim pobožnostima posebno se ističe križni put, koji je obogaćen raznovrsnim duhovnim i umjetničkim izričajima koji ovise o senzibilitetu različitih kultura. 

Veliki petak zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Vazmeno trodnevlje. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali to je ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem. 

U popodnevnim satima, obično u 15 sati kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikog petka: čitanje Svetoga pisma i navještaj muke, poklon i ljubljenje križa te sv. pričest. Prilikom poklona križu đakon ili svećenik najprije otkiva pokriveno raspelo pjevajući: "Evo drvo križa, na kom' je Spas svijeta visio!" Na to narod odgovara: "Dođite, poklonimo se!" Veliki petak smatra se i zapovjednim danom posta, pa tako mnogi vjernici te dane poste samo o kruhu i vodi.

Pogledajte video: Kardinal Josip Bozanić predvodio misu povodom blagdana Svih svetih

Ključne riječi

Komentara 10

ST
Stipan
09:06 19.04.2019.

Po većini komentara mi se čini da se vjeruje u sveto trojstvo Marx, Lenjin, Tito i da su postali od majmuna. Stvarno su uspjeli da vam isperu mozak.

Avatar Parousia
Parousia
07:50 19.04.2019.

Posl.Hebrejima(4,14-16;5,7-9)"Braco:imajuci velikog svecenika koji prodrije kroz nebesa-Isusa,Sina Bozjeg-cvrsto se drzimo vjere.Ta nemamo takva velikog svecenika koji nebi mogao biti supatnik u nasim slabostima,nego poput nas iskusavana svime,osim grijehom.Pristupajmo dakle smjelo prijestolju milosti da primimo milosrdje i milost nadjemo za pomoc u pravi cas!Ta Krist je u dane svoga zemaljskog zivota sa silnik vapajem i suzama prikazao molitvu i prosnje Onomu koji ga je mogao spasiti od smrti.I bi uslisan zbog svoje predanosti:premda je Sin,iz onoga sto prepati,naviknu slusati i,postigavsi savrsenstvo,posta svima koji ga slusaju zacetnik vjecnoga spasenja."

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
07:43 19.04.2019.

" Put, istina i život "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije