Naslovnica Lifestyle

Danas je petak 13., a ako se bojite, doznajte što to znači

Prema nekim istraživanjima, čak oko 20 milijuna Amerikanaca na svaki petak 13. proživljava određeni strah i nesigurnost.
13. travnja 2018. u 08:10 1 komentara 2679 prikaza
Petak 13
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Petak je mnogima najdraži dan u tjednu je rpočinje, mnogima, neradni vikend i vrijeme za opuštanje. No onima koji pate od paraskavedekatriafobije, odnosno, straha od "nesretnog" petka 13., danas neće biti nimalo ugodno.

Strahovi zanimljivo Imate li neki od ovih strahova? Doznajte što to govori o vama

Prema biblijskom tumačenju, strah od ovog datuma pojavljuje se u srednjem vijeku 2. Neki povjesničari tvrde kako je upravo na petak 13. Eva pojela jabuku sa stabla spoznaje, Noa je upregnuo svoju barku, a Babilonska kula se srušila 3. U Novom zavjetu stoji kako je 13 osoba sjedilo za stolom tijekom posljednje Isusove večere, prije no što je razapet 4. Na petak 13. i to u studenome 1307. godine Filip IV., francuski kralj. uhitio je stotine templara.

Prema nekim istraživanjima, čak oko 20 milijuna Amerikanaca na svaki petak 13. proživljava određeni strah i nesigurnost. Otkazuju se putovanja, u nekim zrakoplovima nema reda s oznakom broja 13, neke zgrade i hoteli nemaju 13. kat ili pak sobu s brojem 13.

Ipak, s druge strane, nekima je petak 13. sinonim za sretan dan. Istraživanja u Nizozemskoj su pokazala da je na petak 13. čak manje pljačke, požara i sličnih nesreća i nezgoda u domovima jer su ljudi obično na taj dan mnogo oprezniji nego inače. Manje je i prometnih nezgoda u taj petak nego drugih petaka u godini.

Ovo je prvi petak 13. u ovoj godini, a očekuje nas još jedan, onaj u srpnju. Najviše, tri petka 13., u bliskoj povijesti, bila su 2010. te 2015. godine dva mjeseca zaredom, u veljači pa u ožujku. 

Stephanie Yeboah nije joj lako Ima 'neobičnu' fobiju, a sasvim otvoreno je priznala kako je živjeti s takvim strahom što im se mota po glavi Top 10 stvari kojih se muškarci boje Neodlučnost pamćenje i razmišljanje riječ stručnjaka Vjerujete li instinktu ili ga ignorirate? Evo što biste trebali...
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati