Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Cikla je zimska 'supernamirnica'! Jeste li znali da ima ova ljekovita svojstva?

Cikla
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
18.11.2016.
u 13:26

Cikla obiluje folnom kiselinom pa se posebice preporučuje trudnicama, a ne treba zanemariti niti antioksidanse koje sadrži, a koji štite naš organizam od slobodnih radikala, dakle od raznih bolesti i preranog starenja

Cikla je prava zimska supernamirnica, a većina ljudi je voli jesti kuhanu, na salatu.

Ali to je prava šteta jer termičkom obradom cikla gubi neke dragocjene sastojke.

Cikla obiluje folnom kiselinom pa se posebice preporučuje trudnicama, a ne treba zanemariti niti antioksidanse koje sadrži, a koji štite naš organizam od slobodnih radikala, dakle od raznih bolesti i preranog starenja.

Za njezinu karakterističnu crvenu boju zaslužan je pigment betacijanin koji se apsorbira u krv i povećava protočnost kisika. 

Antikancerogena svojstva cikle

Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva, piše Alternativa za vas.

Vlakna, koja sadrži cikla, mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi i do 40%, normalizira krvni tlak, a redovita konzumacija može spriječiti proširene vene.

Željezo iz cikle čisti organizam od toksina pa je ovo povrće učinkovito u liječenju mnogih bolesti uzrokovanih toksinima.

Sok od cikle stimulira rad jetre i žuči i sprečava zatvor, a u kombinaciji sa sokom od mrkve odličan je lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura. 

>>Brokula je zaista supernamirnica. Doznajte zbog čega...

Ključne riječi

Komentara 4

TH
than
23:21 19.11.2016.

Samo treba pogoditi dobru ciklu. To je problem.... Cak i kada ju sam kuhas.

DU
Deleted user
15:32 18.11.2016.

Trebali biste znati da su danas zemlja, zrak i voda toliko zagađeni da ni jedan biljni proizvod nije baš preporučljiv za održavanje zdravlja. Sve ovo što pišete o cikli je istina, ali samo kod onih uzgoja koji su ubrani bez tretiranja. Nisam baš siguran da bi trudnice trebale jesti ciklu s placa ili trgovina. Ista stvar je i s agrumima koji se tretiraju s najotrovnijim pesticidom koji ulazi preko kore u cijeli agrum a štetan je za spolne organe. Kad znamo da se djeci nude da jedu "fine i za zdravlje korisne" npr. naranče, mandarine i limunove, treba znati da tako direktno štetimo budućoj plodnosti djece.

BB
branko.baricic
16:25 18.11.2016.

kuhana cikla nema nista od navedenog,kao da jedete styropor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije