Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za izdržljivost

Cikla je čudotvorna namirnica za maratonce

cikla
26.04.2012.
u 14:58

Sok od cikle, salata ili pečena poslastica – vrlo je zdrava i poželjna namirnica za profesionalce i rekreativce koji se bave dugotrajnim aerobnim aktivnostima

Cikla se pokazala kao snažno "gorivo" za trkače na duge pruge. Ovo korjenasto povrće sadržava puno nitrata koji, dokazano je prijašnjim istraživanjima, imaju velik učinak na izdržljivost i postizanje odličnih sportskih rezultata.

Istraživači sa sveučilišta u St. Luisu ispitivali su 11 volontera koji su na sobnoj traci za trčanje trčali pet kilometara.

Prije prve runde ispitanici su dobili obrok pečene cikle, a drugi put kad su trčali pojeli su količinski jednaku porciju brusnica koje su vrlo sličnog nutritivnog sastava kao cikla, ali nemaju toliko nitrata u sebi, piše Daily Mail

Nakon što su konzumirali brusnicu trkači su prosječno trčali 11,9 km/h, dok su nakon obroka s ciklom trčali 12,3 km/h. Zaključeno je i da atletičari koji su pojeli ciklu održavaju tempo na visokom nivou puno dulje, što je vjerni pokazatelj izdržljivosti. Sportašima je ova karakteristika vrlo bitna jer u vrhunskom sportu često odlučuju sitnice prije samog kraja meča ili utrke, pa znanstvenici preporučuju sportašima i rekreativcima da umjesto vode ili izotoničnih napitaka prije vježbanja popiju čašu soka od cikle!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije