Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gosta po džepu
Povratak na članak

Cijeli je ručak bio 380, od čega couvert 90 kuna

Građani zgroženi: Ugostitelji besplatnim jelom dobrodošlice ucjenjuju i naplaćuju ga.

Komentari 6

Avatar Časna seka
Časna seka
00:02 10.07.2010.

Hrvati će ionako nositi paštete u restoran kad kriza stisne malo jače.

VL
DU
Deleted user
09:31 09.07.2010.

Zlobna opaska je da je couvert napojnica koja je obvezna i zaračunata unaprijed, ali mene više čudi što se javljaju čitatelji koji se čude ugostiteljskoj praksi duž obale kao da su bili u Afganistanu, a ne u svojoj domovini. Zna se već desetljećima kako ugostiteljska branša nastoji na svaki mili i mogući (ne nužno i zakonski dozvoljeni) način \"ožmiknuti\" gosta koji sjeda u njihov restoran i nema drugog lijeka nego shvatiti naposljetku da je takav vid poslovanja \"centriran\" na strance i njihovu kupovnu moć. Domaćim preostaje jedino da se pouzdaju u usmenu predaju (što strancima baš i nije moguće zbog jezične barijere) i sjedaju u ugostiteljske radnje koje im preporuče lokalni znalci ugostiteljske scene, kao mjesta gdje se mogu dobro najesti za pristojne iznose. U RH nema obveznih napojnica kao u SAD i onda je couvert idealna izlika da se gostu zaračuna paušal koji će tu obveznu napojnicu de facto zamijeniti. Jasno da treba oprati stolnjak nakon gosta i da konobar treba posvetiti par minuta ponovnom uređivanju stola, ali da li to posebno naplatiti gostu - e to je stvar pojedinog ugostitelja i njegove procjene da li će mu se gost vratiti ili ne. Kako ono vele dubrovački ugostitelji koji desetljećima varaju goste i na masi obroka (odrezak je tanušan, riba se ne važe pred gostom itd.) - ovog smo izgubili, ali sutra stižu novi gosti.

VL
BE
beppi258
10:24 09.07.2010.

Naplaćeni couvert ili ne, gospođa koja se požalilia redakciji VL i društvo potrošili su 130 kn / osobi... Klopa, cuga... U Valsabbionu bi ti isti gosti za 130 kn / osobi dobili 2 do 3 čaše vina, a klopu nene bi niti primirisali... I naravno da se couvert ne bi trebao naplaćivati, no mnogi poznati restorani ga ipak naplaćuju: Blu u Rovinju (iako ima cijene slične Valsabbionu), Mandrač u Novigradu (nešto jeftiniji - 5%)... Bilo bi zanimljivo kada bi VL proveo istraživanje gdje se i kako najesti na Jadranu za 100 kn / osobi... Ali najesti; predjelo, glavno jelo, desert, jedno piće... Zapravo, ugodno sam se iznenadio na putu u Osijeku... Osiječki restorani su puniji od onih na Jadranu, bez obzira koliko financijska situacija bila lošija u Slavoniji... A u Osijeku se možeš dobro najesti za 70 kn / osobi (ako nije riječ o ekskluzivnim restoranima, ako ih uopće i ima)... Probao sam 3 večeri za redom, svaku večer isto društvo, a drugi restoran... Klopa je svugdje bila solidna, cijene umjerene i restorani krcati ljudima... Kada se nešto slično dogoditi i kod nas na Jadranu, odnosno kada ugostitelji shvate da je manje zapravo više, možda i za njih dođu bolja vremena, pa na Jadranu budu imali priliku raditi i van ljetne sezone... Dakako, potrebni su nam i ekskluzivni restorani sa skupim vinima i hranom, ali i besplatnim couvertom, pa takvima palac gore, a onoj ekskluzivi sa skupim svime, i couvertom koji se dodatno naplaćuje, palac dolje...

VL
OB
-obrisani-
19:33 09.07.2010.

couvert u evropskim i američkim restoranoma nisu stolnjaci, čaše i beštek, couvert je napojnica koja se dijeli među osobljem koje vas poslužuje, a koji možete odbiti platiti ako niste zadovoljni poslugom, npr u americi to nije moguće jer su konobari izrazito susretljivi i uvijek nasmijani jer znaju da im o tome ovisi kaj budu dobili na kraju mjeseca, u lijepoj našoj couvert ide ravno gazdi u džep, uskoro idem na more i može li mi tko preporučiti restoran, konobu na jadranu gdje se jede najbolji brodet, ane samo stare smrznute ribe s roštilja

VL
LE
leona234
21:47 11.07.2010.

Inače..nije vam samo na moru tako...Novootvoreni zagrebački restoran Black Rock vam takoder naplaćuje taj couvret,bez ikakve napomene...ili bilo kakvog upozorenja prije!

VL
KA
karlovcankica
15:14 14.07.2010.

sto se tome cude, to je uobicajno, napose kad je drustvo vece, sasvim normalno..

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.