Cijeli je ručak bio 380, od čega couvert 90 kuna
Građani zgroženi: Ugostitelji besplatnim jelom dobrodošlice ucjenjuju i naplaćuju ga.
Komentari 6
Zlobna opaska je da je couvert napojnica koja je obvezna i zaračunata unaprijed, ali mene više čudi što se javljaju čitatelji koji se čude ugostiteljskoj praksi duž obale kao da su bili u Afganistanu, a ne u svojoj domovini. Zna se već desetljećima kako ugostiteljska branša nastoji na svaki mili i mogući (ne nužno i zakonski dozvoljeni) način \"ožmiknuti\" gosta koji sjeda u njihov restoran i nema drugog lijeka nego shvatiti naposljetku da je takav vid poslovanja \"centriran\" na strance i njihovu kupovnu moć. Domaćim preostaje jedino da se pouzdaju u usmenu predaju (što strancima baš i nije moguće zbog jezične barijere) i sjedaju u ugostiteljske radnje koje im preporuče lokalni znalci ugostiteljske scene, kao mjesta gdje se mogu dobro najesti za pristojne iznose. U RH nema obveznih napojnica kao u SAD i onda je couvert idealna izlika da se gostu zaračuna paušal koji će tu obveznu napojnicu de facto zamijeniti. Jasno da treba oprati stolnjak nakon gosta i da konobar treba posvetiti par minuta ponovnom uređivanju stola, ali da li to posebno naplatiti gostu - e to je stvar pojedinog ugostitelja i njegove procjene da li će mu se gost vratiti ili ne. Kako ono vele dubrovački ugostitelji koji desetljećima varaju goste i na masi obroka (odrezak je tanušan, riba se ne važe pred gostom itd.) - ovog smo izgubili, ali sutra stižu novi gosti.
Naplaćeni couvert ili ne, gospođa koja se požalilia redakciji VL i društvo potrošili su 130 kn / osobi... Klopa, cuga... U Valsabbionu bi ti isti gosti za 130 kn / osobi dobili 2 do 3 čaše vina, a klopu nene bi niti primirisali... I naravno da se couvert ne bi trebao naplaćivati, no mnogi poznati restorani ga ipak naplaćuju: Blu u Rovinju (iako ima cijene slične Valsabbionu), Mandrač u Novigradu (nešto jeftiniji - 5%)... Bilo bi zanimljivo kada bi VL proveo istraživanje gdje se i kako najesti na Jadranu za 100 kn / osobi... Ali najesti; predjelo, glavno jelo, desert, jedno piće... Zapravo, ugodno sam se iznenadio na putu u Osijeku... Osiječki restorani su puniji od onih na Jadranu, bez obzira koliko financijska situacija bila lošija u Slavoniji... A u Osijeku se možeš dobro najesti za 70 kn / osobi (ako nije riječ o ekskluzivnim restoranima, ako ih uopće i ima)... Probao sam 3 večeri za redom, svaku večer isto društvo, a drugi restoran... Klopa je svugdje bila solidna, cijene umjerene i restorani krcati ljudima... Kada se nešto slično dogoditi i kod nas na Jadranu, odnosno kada ugostitelji shvate da je manje zapravo više, možda i za njih dođu bolja vremena, pa na Jadranu budu imali priliku raditi i van ljetne sezone... Dakako, potrebni su nam i ekskluzivni restorani sa skupim vinima i hranom, ali i besplatnim couvertom, pa takvima palac gore, a onoj ekskluzivi sa skupim svime, i couvertom koji se dodatno naplaćuje, palac dolje...
couvert u evropskim i američkim restoranoma nisu stolnjaci, čaše i beštek, couvert je napojnica koja se dijeli među osobljem koje vas poslužuje, a koji možete odbiti platiti ako niste zadovoljni poslugom, npr u americi to nije moguće jer su konobari izrazito susretljivi i uvijek nasmijani jer znaju da im o tome ovisi kaj budu dobili na kraju mjeseca, u lijepoj našoj couvert ide ravno gazdi u džep, uskoro idem na more i može li mi tko preporučiti restoran, konobu na jadranu gdje se jede najbolji brodet, ane samo stare smrznute ribe s roštilja
Inače..nije vam samo na moru tako...Novootvoreni zagrebački restoran Black Rock vam takoder naplaćuje taj couvret,bez ikakve napomene...ili bilo kakvog upozorenja prije!
sto se tome cude, to je uobicajno, napose kad je drustvo vece, sasvim normalno..
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Hrvati će ionako nositi paštete u restoran kad kriza stisne malo jače.