Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasno za ljude

Četiri nove kemikalije dodane na popis kancerogenih tvari

laboratorij
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
05.10.2014.
u 13:00

Popis poznatih kancerogenih tvari sada uključuje kemikaliju imena orto-toluidin, koji se koristi u izradi kemikalija od gume, pesticida i bojila

Četiri nove supstance koje mogu izazvati rak dodane su na popis kemikalija koje je sastavilo američko Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Popis poznatih kancerogenih tvari sada uključuje kemikaliju imena orto-toluidin, koji se koristi u izradi kemikalija od gume, pesticida i bojila. Nedavna su istraživanja povezala su supstancu s rakom mokraćnog mjehura kod ljudi, prenosi Huffingtonpost.

Još tri tvari dodane su na popis sredstava za koje se "razumno predviđa da su kancerogeni za ljude". To uključuje otapalo za čišćenje imena 1-brompropan, mješavinu za konzerviranje drva poznatu kao pentaklorfenol i kumil, koji se može naći u gorivu, ali i duhanskom dimu.

Orto-toluidin još je 1983. proglašen razumno opasnim, a nakon nekoliko studija potvrđeno je kako je riječ o kancerogenoj tvari za ljudski organizam. U SAD-u se više ne proizvodi, no uvoze ga jer još uvijek postoji potreba za njegovom uporabom.

>>Kemikalije iz stvari koje stalno koristimo dovode do raka i astme

>>Izloženi smo im svaki dan, a mogu uzrokovati rak dojke

Komentara 1

XN
xnet0822
13:26 05.10.2014.

Orto toluidin je kancerogeni reagens koji se nekad koristio za odrđivanje glukoze u krvi otopljen u ledenoj (glacijalnoj) octenoj kiselini i imao je lošu stranu što je znao otići i fotometar zbog njenih para koje je ispuštala ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije