Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Češnjak pomaže zacijeliti bolesno i oštećeno srce

Kemijski spojevi koji se nalaze u češnjaku mogu štititi srce od ozljeda uzrokovanih srčanim udarom
22. studenoga 2011. u 16:42 11 komentara 432 prikaza
češnjak
Foto: PIXSELL

Poznato je da češnjak ima mnoga ljekovita svojstva, no od sad je i sigurno da pospješuje zacjeljenje bolesnog srca.

Iako se dugo vremena smatralo da je češnjak jedna od ključnih namirnica koja bi se trebala naći na jelovniku srčanih bolesnika, tek su prije nekoliko tjedana američki znanstvenici dokazali da su takve pretpostavke uistinu točne, piše NYDailyNews.com.

Zbog sastojka alicina kojim češnjak obiluje i koji u reakciji s crvenim krvnim zrncima proizvodi sumporovodik, opuštaju se krvne žile i time se pospješuje protok krvi, dok dialil trisulfid, inače odgovoran za karakterističan miris biljke, ispušta spojeve koji štite srce od ozljeda.

Znanstvenici s medicinskog sveučilišta iz Emoryja proveli su istraživanje na miševima kojima su zbog začepljenja arterija prijetila srčana oštećenja. U njihovu se krv umjesto sumporovodika u plinovitom stanju, za koji se inače drži da je nestabilan te da se brzo raspršuje u organizmu, ubrizgavao dialil trisulfid za koji je ustanovljeno da je smanjio rizik oštećenja organa za čak 61 posto.

Također je uočeno da je dialil trisulfid usporio razvoj zloćudnih tumora kod miševa, ali još nije dokazano da konzumiranje češnjaka može imati isti efekt u ljudskom tijelu.

 

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar zagrebbbb
  zagrebbbb:

  utatica je napisao/la: bravo za češnjak, ove sam ga jeseni posadila 10 kg i očekujem 60 kg prinos, nešprican, ne gnojen umjetnim gnojivom, biti će čist ko suza, uzgojen na čistoj majčici zemljici Da sve je to lijepo i krasno ... prikaži još!o ,ali niste pazili šta pada sa kišom po biljkama još gore nego sve ono što ste nabrojili

 • Avatar Pivica
  Pivica:

  Ovdje Slavonija! Što je to kiša?

 • utatica:

  bravo za češnjak, ove sam ga jeseni posadila 10 kg i očekujem 60 kg prinos, nešprican, ne gnojen umjetnim gnojivom, biti će čist ko suza, uzgojen na čistoj majčici zemljici