Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podcjenjivanje

Češki turisti: Nedostaci su vam nepouzdanost i nemar

turisti
Duško Marušić/Pixsell
08.06.2010.
u 09:05

Česi na Jadranu ostave 400 milijuna eura i ne žele biti gosti drugog reda. Na našem je moru trenutačno stotinjak tisuća turista s češkom putovnicom.

“Ne želim da me s visine gleda konobar koji mora raditi cijeli mjesec da bi zaradio onoliko koliko sam ja te večeri došao u restoran potrošiti”, objašnjava jedan imućni Čeh zašto mu se zamjerilo ljetovanje u Hrvatskoj i zašto sada svakog ljeta za odmor bira drugu točku na zemaljskoj kugli.

Ne bi tako s Nijemcima

Ne kao gost, ali kao poslovni partner razočarao se u hrvatsku stranu i putnički agent koji je u veljači s partnerima u Istri pokušao dogovoriti 14-dnevno ljetovanje za dvije češke obitelji.
– Gosti su tražili ekskluzivu, cijena je za dva apartmana u špici sezone iznosila 9500 eura. Domaćini su tražili da im u roku od sedam dana uplatimo cijeli iznos. Od njemačkih partnera to sigurno ne bi zahtijevali! Uobičajeno je da se ili traži kartica, koju se provuče radi sigurnosti ili 10 -20 posto pologa. Naravno da sam goste poslao u Grčku – ne krije češki turistički radnik.

Iako je hrvatska obala i dalje češkim gostima na prvom mjestu, pitanje je i je li uistinu broj jedan. Naime, dok se broj putnika za Hrvatsku godinama vrti oko iste brojke, konkurenti se mogu pohvaliti rastom posjeta. Inače, lani je prema češkoj evidenciji Hrvatsku za odmor izabralo 814.000 čeških turista (prema hrvatskim podacima 620.000), u Slovačku ih je putovalo 660.000, u Italiju 553.000, u Grčku 393.000, u Austriju 217.000, u Francusku 184.000, Egipat 177.000 itd. U inozemstvo ih godišnje putuje više od 4,5 milijuna. I vrlo su informirani.

Rezervni gosti

Češki dnevnik Dnes s tiražom od 400.000 primjeraka, na osam je stranica donio detaljan pregled ponude u Hrvatskoj ovoga ljeta. U tekstu s puno komplimenata i korisnih informacija za naš turizam i češke čitatelji, zanimljiv je dio priloga pod naslovom “Hrvatski nedostaci: nepouzdanost, nered, ali i mir”.

– Česi dobro znaju naše mane i prednosti, vole hrvatski Jadran i u nas po sezoni potroše 400 milijuna eura. Ali, veliki su svjetski putnici, više nisu upućeni samo na naše more i mnogi više ne žele trpjeti podcjenjivački odnos. I to je glavni razlog zašto nam ne raste broj čeških turista. I ove sezone ne isključujem minus od dva, tri posto – kaže direktor turističkog ureda u Pragu Antun Plenković.

U lipnju će Jadran ukupno ugostiti oko 110.000 čeških turista, među najbrojnijima su i nadajmo se da se ne osjećaju kao često do sad; poput gostiju drugog reda.

Ključne riječi

Komentara 12

BK
bez_komentara_2
17:03 08.06.2010.

Svi uvoze,što onda ne bi i turisti!?

IV
ivicas
22:11 15.06.2010.

pitanje svih pitanja je cji je turizam na nasem moru i obali .Hoteli su u vlasnistvu stranaca kao i masa vikendica i kuca .Zakone nam pise eu ,Radnici polako opet dolaze iz bih i srbije Hrvati su samo sobarice ii kuhari a Hrvatska snosi svu krivicu i kritiku za los odnos prema gostu cjene i cijelu nemogucu situaciju u turizmu

ST
studva
20:12 11.06.2010.

Vi doktorice niste nigdje putovali pa tako pisete?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije