Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oduzima dah

Čarobna hrvatska regija rijetko je naseljena, a toliko bogata: U njoj ćete se odmoriti kao nikad u životu

HTZ
Foto: TZ Ličko-senjske županije
1/7
21.05.2024.
u 15:54

Želite li odmak od svakodnevice, aktivan odmor u prirodi pravo je rješenje za vas. Donosimo prijedloge destinacija u Hrvatskoj s izvrsnim mogućnostima za outdoor aktivnosti.

Kretanje i boravak u prirodi donose brojne zdravstvene dobrobiti našem tijelu i ključni su za mentalno zdravlje. I dok u urbanim sredinama, okruženi zgradama i betonom, većinu vremena provodimo u uredima, za raznim ekranima, kao da zaboravljamo kako nam boravak u prirodi može napuniti baterije, pročistiti um i oporaviti tijelo. Jednom kada se ohrabrite i uronite u čari aktivnog odmora u prirodi te doživite taj jedinstven osjećaj mira koji vas obuzme kada se stopite s bojama, mirisima i zvukovima koje ne možete doživjeti u urbanim sredinama, vjerojatno ćete samo željeti pronaći sljedeću destinaciju za svoju avanturu.

Foto: TZ Ličko-senjske županije

Na sreću, Hrvatska je prepuna destinacija koje nisu preplavljene turistima, a pružaju baš sve za aktivan vikend u prirodi. Destinacije, koje su nadohvat ruke i onima koji žive na obali, ali i onima koji žive u središnjem i istočnom dijelu Hrvatske. Jedna takva oaza, prepuna izazovnih krajolika, gdje se planine spajaju s morskom obalom, gdje možete ispitati predivne planinarske staze, testirati svoju izdržljivost na biciklu ili hikingu, ili čak odvažiti se za vožnje kanuom, upravo je Ličko-senjska županija. Destinacije, kojima je u prvome planu autentičnost krajolika, ali i održivost kada je turistička ponuda u pitanju, svojim statementom snažno zagovaraju čuvanje okoliša i ljubav prema ličko-senjskom kraju. Stoga, predstavljamo vam top mjesta za aktivni odmor, bilo da ste se odlučili za vikend izlet ili duže punjenje baterija.

Plitvička jezera nude i zanimljive planinarske staze

Naš Nacionalni park Plitvička jezera dostupan vam je za boravak tijekom cijele godine, jedino što su zimi zatvorene nepristupačne staze oko Gornjih jezera, ali ulaznice su u ovo doba godine znatno povoljnije, a priroda spektakularna. Ako pogodite hladnije dane, možete uživati u snježnom krajoliku i čudesno zaleđenim slapovima.

Foto: Luka Esenko

Kad dođe proljeće i sve procvjeta, Plitvice su iznova poseban doživljaj, a za ljetnih mjeseci ondje možete potražiti utočište od visokih temperatura UNESCO zaštićena Plitvička jezera, sa svojih 16 jezera, predivan su prizor i poseban doživljaj u svako godišnje doba, pa tako i u jesen kada staze i priroda odjenu zlatnožute nijanse.

No potpuni doživljaj Nacionalnog parka Plitvička jezera nije moguć bez upoznavanja šumskih ekosustava koji prekrivaju više od ¾ njegove površine. Stoga, možete odabrati pa krenuti poučnim stazama, gdje ćete obogatiti svoje znanje o šumama i šumskim ekosustavima i spoznati ulogu šume u očuvanju jezera, ili se okušati u svojim planinarskim sposobnostima i popeti se na jedan od vrhova Medveđaka.

Poučna staza “Čvorkova uvala” dužine je 21 kilometar, a početak staze je u Labudovcu. Također, iz Labudovca možete krenuti i kraćom stazom, “Plitvica”, čija je dužina 9 kilometara, i koja se u jednom trenutku spaja sa stazom “Čvorkova uvala” te vas vodi do Velikog slapa i pristaništa za brodove u Kozjačkoj dragi.

Odlučite li se za planinarske staze, možete krenuti prema vrhu Oštrog Medveđaka (889 m n.m.), odakle se pruža panoramski pogled na Ličku Plješivicu, dolinu Une (Bihać), dolinu Korane, Drežnik Grad, Selište Drežničko, Rakovicu, Vaganac i Ličko Petrovo Selo. Ako želite manje zahtjevan uspon, tada odaberite planinarenje do vrha Turčić (801m n.m.), gdje ćete moći uživati u pogledu na jezero Kozjak, hotel „Jezero“, okolicu Velikog slapa te sela Poljanak i Plitvica. Za lijepog i vedrog dana vidi se Bjelolasica, najveća planina masiva Velike Kapele. I na kraju, ako želite srednje zahtjevan uspon, odaberite stazu koja vodi na Tupi Medveđak (868 m n.m.), s kojega se vidi 6 plitvičkih jezera (Prošćansko jezero i Ciginovac, Okrugljak, Galovac, Gradinsko jezero te Kozjak), Ličku Plješivicu i Malu Kapelu.

Foto: TZ Ličko-senjske županije

Na Sjevernom Velebitu jedna od najljepših planinarskih staza

Drugi Nacionalni park u Ličko-senjskoj županiji, za one sklonije divljim planinarskim stazama Sjeverni Velebit, ponosno se proteže na više od 100 četvornih kilometara. Ova netaknuta divljina je raj za zaljubljenike u prirodu i ljubitelje avantura, a nekoliko planinskih vrhova koje možete osvojiti počastit će vas predivnim pogledom na Kvarner i otoke.

Jedna od najljepših planinarskih staza koja prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita je Premužićeva staza, a dužine je 57 kilometara. Riječ je o pješačkom, planinarskom putu, a uobičajeni smjer kretanja je sa sjevera, od Planinarskog doma Zavižan (1594 m), preko prijevoja Veliki Alan (1412 m) do Oštarijskih vrata (927 m). U planinarskom domu Zavižan imate prilike vidjeti i najstariju visinsku meteorološka postaju u Hrvatskoj, osnovanu 1953. godine.

Zavirite u tajanstveni podzemni svijet

Foto: TZ Ličko-senjske županije

Ličko-senjska županija bogata je i špiljama, pravim podzemnim čudima. Jedna od njih je i špilja Grabovača, u kojoj vas očekuju organizirane ture, a ne samo što ćete se diviti neobičnim oblicima stalaktita, stalagmite, već će vas oduševiti podzemne rijeke krša, koje su se oblikovale tisućljećima. Park špilja Grabovača obećava jedinstveno iskustvo za sve one istraživačkog i znatiželjnog duha.

Prilika za kajakarenje i bicikliranje

Ako volite avanture na rijekama, kajakarenje rijekom Likom savršen je odabir za ljubitelje aktivnog odmora u prirodi. Posebne vještine i znanja kajakarenja nisu uvjet jer od starta u selu Kaluđerovac do jezera Kruščica i natrag krećete se mirnim i pitomim tokom rijeke Like. Međutim, pripremite se jer ova tura s pauzama traje 3 do 4 sata pa vam je potrebna i zadovoljavajuća tjelesna kondicija. Vaš kajak prolazit će između kamenih litice kanjona Like, koje su visoke i nekoliko desetaka metara, na svome putu nailazit ćete na kamene stupove koji izranjaju iz dubine, a vaše oči odmorit će se uz zelenilo okolne šume.

Lika pruža i brojne staze za uživanje u biciklizmu. Biciklističke staze vode iz grada Senja prema Velebitu po zapadnoj velebitskoj padini, okrenute su prema moru s vidicima na Kvarnerski zaljev i otoke. Možete birati između tri staze, od kojih su dvije prilično zahtjevne. Oni s boljom fizičkom spremom, mogu kombinirati sve tri staze tako da se napravi kružna tura ili nastavi prema Oltarima pa do mjesta Krasno, koje je u neposrednoj blizini Nacionalnoga parka Sjeverni Velebit.

Spustite” se do obale

Foto: TZ Ličko-senjske županije

Dok prolazite obalom, ne propustite Senj pa se zaustavite kod senjske kule i otkrijte tajne legendarnih senjskih uskoka. Uvala Zavrtnica, idealna za odmor u svako godišnje doba, poziva vas da napunite svoje bateriju uz pogled na kristalno plavo more i plaže koje nisu preopterećene gužvom.

Foto: TZ Ličko-senjske županije

Na Pagu, preporučujemo Novalju, s bogatom gastro ponudom i prekrasnim plažama za aktivan odmor. Ako pak poželite uživati u miru, ondje su maslinici Luna, gdje imate prilike vidjeti masline stare i nekoliko stoljeća. Međutim, i za one koji žele testirati svoje mogućnosti, postoji atraktivna lokacija – Metajna, udaljena samo 12 km od Novalje. Ondje je šetnica koja vodi kroz kamene škrape, dužine čak 15 kilometara, a ako želite doznati zašto ovo mjesto još zovu “Life of Mars”, sami se uputite u ovu avanturu šetnje. Ne morate odabrati najdužu stazu za šetanje jer na više mjesta u Metajni ucrtani su znakovi za razne smjerove, a možete odabrati ”šetnju” od 4, 7, 12 ili pak 15 kilometara. Netaknuta i surova prirodna ljepota, prekrasne plaže i uvale Metajne idealno su mjesto za aktivni odmor i odmak od stvarnosti.

Tips and tricks za boravak u prirodi

Odjenite se za promjenjivo vrijeme: Za avanture u prirodi važno nositi slojevitu odjeću. Tako ćete biti zaštićeni od hladnoće i vjetra, dok se lako možete skinuti ako postane previše toplo. Ne zaboravite i na kvalitetnu vodootpornu jaknu u slučaju kiše.

Odaberite pravu obuću: Funkcionalna obuća je ključna za udobnost i sigurnost. Izaberite stabilne i udobne cipele prilagođene aktivnostima koje planirate, poput planinarskih cipela s potporom za gležanj.

Planirajte unaprijed: Prije izleta provjerite vremensku prognozu i informirajte se o stazi koju planirate proći, te o eventualnim opasnostima ili izazovima na tom području. Imajte na umu da se u proljeće bude i krpelji ili komarci, pa pripremite adekvatnu zaštitu.

Budite svjesni svog fizičkog stanja: Prije aktivnosti u prirodi, važno je biti svjestan svog fizičkog stanja i prilagoditi planove sukladno tome. Slušajte svoje tijelo i nemojte pretjerivati.

Pazite na potrebe tijela: Važno je misliti na potrebe svoga tijela pa ne zaboravite sa sobom ponijeti dovoljno vode i koju energetsku pločicu, da nadoknadite izgubljenu energiju. Također, u ruksak spremite sredstvo za zaštitu od sunca i sredstvo za zaštitu od uboda komaraca i krpelja.

Poštujte prirodu: Važno je poštivati okoliš i lokalna pravila kako biste sačuvali prirodu za buduće generacije. Ne ostavljajte smeće za sobom, ne uništavajte biljni svijet i ne uznemiravajte divlje životinje.

Avantura za one koji vole hodati, trčati ili biciklirati

Nema boljeg načina za upoznati sve čari Like, od Velebita pa do Gospića i Otočca, nego hodajući. Spor način putovanja, kao što je hodanje, spaja vas s prirodom, s ljudima u čijem društvu hodate, ali i s vama samima. Idealna prilika za pravu outdoor avanturu je 31. kolovoza i 1. rujna, na Hrvatskom festivalu hodanja, koji će okupiti entuzijaste hodače iz cijelog svijeta. Za još veće avanturiste predlažemo 39. Plitvički maraton koji se održava 1. i 2. lipnja te GRANFONDO PAG – cycling on the Moon koji se održava 12.10. 2024.  

Sadržaj nastao u suradnji s TZ Ličko-senjske županije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije