Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osviješteni putnici

Čak 80 posto turista spremno je izdvojiti više novca za putovanje koje uključuje jedan važan faktor

HGK
Foto: Srećko Niketić/Pixsell
1/3
07.06.2024.
u 15:12

Strani gosti sve više traže održive turističke destinacije, a da i Hrvatska ima široku ponudu, dokaz su hoteli koji unatrag nekoliko godina svojom praksom pokazuju što znači uspješno poslovati i čuvati okoliš.

Hrvatska je jedna od poželjnijih turističkih destinacija, a kako sve više turista teži održivom načinu putovanja i odmora, pred turističke djelatnike postavljeni su brojni zahtjevi koji uključuju unapređivanje ponude prema standardima održivosti. Prema podacima Euromonitora International, čak 80 posto putnika voljno je izdvojiti više novca za putovanja koja su u skladu s principima održivosti, a 41 posto ispitanika izjavilo je da bi bili spremni platiti do 30 posto i više za opcije ekoturizma. Da je u stanju odgovoriti na ovakve potrebe turističkog tržišta, dokazao je hrvatski turistički sektor pa se ponuda mnogih hotela na našoj obali okrenula održivom poslovanju, koje uključuje korištenje obnovljivih izvora energije, odgovorno gospodarenje otpadom i prirodnim resursima, uključivanje lokalne zajednice kroz nabavu organske hrane i kozmetike te sudjelovanje u ozelenjivanju površina i čišćenje okoliša.

Neki od hotela na našoj obali aktivno sudjeluju u očuvanju okoliša, primjer su održive prakse u svome poslovanju te su na ovaj način odlična preporuka za Hrvatsku kao turističku destinaciju koja može pratiti europske, ali i svjetske trendove.

Valamar hoteli, lider u ekoturizmu

Valamar na našoj obali posluje zeleno na svim svojim destinacijama, u Poreču, Rapcu, na Krku, Rabu, u Makarskoj, na Hvaru i u Dubrovniku. Samo u 2023. godini uložili su oko 13 milijuna eura u projekte održivog razvoja i podizanja kvalitete destinacija, što uključuje uređenje plaža, šetnica, biciklističkih staza i drugih javno dostupnih sadržaja otvorenih lokalnoj zajednici tijekom cijele godine. Nije ni čudo što je održivo poslovanje Valamar hotela prepoznato i na svjetskoj razini te je ponosni nositelj srebrne medalje EcoVadisa za održivost. Jedna od hvale vrijednih zelenih inicijativa je i projekt za podršku lokalnoj zajednici kojim su osigurane zdrave marende Valfresco Direkta za škole u Labinu i otvaranje novih kapaciteta vrtića Radost u Poreču.

Foto: Shutterstock

Primjerice, Hotel Lanterna u Poreču ističe se kao lider u održivom turizmu zbog ulaganja u obnovljive izvore energije, poput solarnih panela za proizvodnju električne energije i korištenja toplinske pumpe za grijanje vode, čime su uvelike smanjili svoj ugljični otisak u poslovanju. Osim toga, Valamar hoteli na svih svojih sedam lokacija u Hrvatskoj nabavljaju hranu od lokalnih proizvođača, koriste 100 posto električnu energiju iz obnovljivih izvora, odgovorno brinu o otpadu,sudjeluju u akcijama pošumljavanja i vode brigu o čak 80.000 stabala.

Platforma koja umrežuje hotele s premium ponudom

Kako bi pomogla subjektima s premium turističkom ponudom u Hrvatskoj da se što uspješnije pozicioniraju na međunarodno tržište i bolje promoviraju potencijalnim klijentima, Hrvatska gospodarska komora pokrenula je platformu Stories – Experience Premium Croatia. Ova je platforma osmišljena kako bi pomogla djelatnicima u turizmu da unaprijede svoje poslovanje, prate trendove te gostima ponude jedinstven premium doživljaj. U platformu se mogu uključiti svi pružatelji premium usluga iz sektora hotelijerstva i ugostiteljstva, kampovi, marine, vile za odmor, putničke agencije i charter tvrtke. Platforma Stories dio je slagalice kojom se provodi u djelo Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine, čiji je krovni cilj zauzdati negativne učinke masovnog turizma, kao što je iscrpljivanje prirodnih resursa i zagađenje okoliša.

Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Grand Hotel Brioni, u Puli

Među ove primjere održivosti, ulazi i Grand Hotel Brioni Pula, A Radisson Collection Hotel, koji je na Danima hrvatskog turizma 2023. godine proglašen najboljim hotelom u Hrvatskoj. Ovu nagradu osvojio je ne samo zbog svog premium smještaja, već i zbog ulaganja u infrastrukturu iljudske resurse, implementacije strategije održivosti i digitalizacije, uključenosti lokalne zajednice te doprinosa razvoju turističke destinacije. 

Sadržaj donosimo u suradnji s platformom Stories Croatia Hrvatske gospodarske komore.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije