Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumnjiv napredak

Čak 50 posto manje oboljelih od osteoporoze u zadnje četiri godine

Rengen
Anto Magzan/Vecernji list
26.10.2011.
u 11:11

Unatoč očekivanju, broj oboljelih u Hrvatskoj gotovo se prepolovio u posljednje četiri godine, otkrilo je istraživanje koje je proveo GFK Record.Scan.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da svaka četvrta žena starija od šezdeset godina boluje od osteoporoze, a Hrvatsko društvo za osteoporozu naziva je i “tihom epidemijom”, izvještava GfK Hrvatska.

Kao što je slučaj kod većine bolesti koje primarno pogađaju stariju populaciju, broj oboljelih od osteoporoze u svijetu raste i očekuje se daljnji rast, primarno zbog starenja populacije izazvanog niskim natalitetom i prosječno duljim životom. Kako je starenje populacije prisutno i u Hrvatskoj, kao i rast prevalencije mnogih drugih bolesti koje se javljaju u trećoj dobi, očekivao bi se i rast broja oboljelih s osteoporozom.

Unatoč očekivanju, istraživanje GfK Record.Scan pokazalo je da je broj liječenih pacijenata s osteoporozom u razdoblju između 2008. i 2011. pao za 50%! Naime, broj liječenih pacijenata prema procjeni iz ovog istraživanja 2008. iznosio je 162.000, dok 2011. iznosi samo 78.000. Ovakav pad broja liječenih pacijenata najvjerojatnije je posljedica lošije dijagnosticiranosti osteoporoze. Istraživanje je provedeno u razdoblju lipanj – srpanj 2011. metodom analize podataka iz liječničkih kartona pacijenata, na stratificiranom uzorku 100 liječnika opće prakse, reprezentativan prema regijama, veličini naselja i broju osiguranika. Prevalencijski uzorak ima 20.000 pacijenata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije