Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olakšan posao

Budućnost je ovdje: Dijagnoza bolesti preko smartphonea?

smartphone
AFP/Pixsell
14.05.2012.
u 12:30

Aplikacija će pomoći liječnicima da u svega nekoliko trenutaka dijagnosticiraju zaraznu bolest iz pacijentova daha

 

Ako ga nemate, kao da ste iz prošlog stoljeća. Smartphoneovi su najprodavaniji gadgeti na cijelom svijetu i svakim ih danom koristi više ljudi. Popularne su i aplikacije koje su sve kreativnije i, zapravo, čudnije. U posljednje se vrijeme priča o jednoj medicinskoj koja bi uskoro trebala imati svoju premijeru. 
Na njoj rade kemičari i drugi stručnjaci sa kalifornijskog Instituta za tehnologiju. 
Radi se o svojevrsnom "elektronskom nosu", odnoso aplikaciji koja bi simulirala funkciju ljudskog nosa i prepoznati mirise. 
Na taj bi način liječnici, ali i laici - ako se zaista realizira komercijalna aplikacija za smartphoneove - mogli iz daha pacijenta na licu mjesta provjeriti pate li od neke zarazne bolesti, primjerice tuberkuloze. 
 - Ne morate slati uzorke u laboratorij, već odmah možete početi s liječenjem. Ovo bi imalo velik utjecaj na ljudske živote - rekla je Heather McCraig, studentica koja radi na aplikaciji. 

 

Ako ga nemate, kao da ste iz prošlog stoljeća. Smartphonei su najprodavaniji gadgeti na cijelom svijetu i svakim ih danom koristi više ljudi. Popularne su i aplikacije koje su sve kreativnije i, zapravo, čudnije.

U posljednje se vrijeme govori o jednoj medicinskoj koja bi uskoro trebala imati svoju premijeru. Na njoj rade kemičari i drugi stručnjaci s kalifornijskog Instituta za tehnologiju. 

Riječ je o svojevrsnom "elektroničkom nosu", odnosno aplikaciji koja bi simulirala funkciju ljudskog nosa i prepoznavanje mirisa. 

Na taj bi način liječnici, ali i laici – ako se zaista realizira komercijalna aplikacija za smartphone – mogli iz pacijentova daha na licu mjesta provjeriti pate li od neke zarazne bolesti, primjerice tuberkuloze. 

– Ne morate slati uzorke u laboratorij, već odmah možete početi s liječenjem. Ovo bi imalo velik utjecaj na ljudske živote – rekla je Heather McCraig, studentica koja radi na aplikaciji. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije