Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Brzina, programi i ostale stvari koje trebate uzeti u obzir prilikom kupovine perilice rublja

Perilica za rublje
01.10.2021.
u 15:35

Nijedno kućanstvo nema identične potrebe kada je u pitanju pranje rublja. Zato je ponekad jako teško znati odabrati koji model je najprikladniji za vas.

Perilica za rublje nije mala investicija. Osim što morate izdvojiti dosta novca za kupovinu, morate imati i dovoljno mjesta kod kuće da biste je mogli „ugurati“. No, s odgovarajućom perilicom koja ima sve programe koji su vama potrebni dugoročno ćete uštedjeti jako puno novaca, ali i, dakako, vremena.

Prije nego što donesete odluku o kupovini perilice, postavit ćemo vam nekoliko pitanja na koja pokušajte dati odgovore:

  1. Koliko vremena potrošite na pranje rublja?
  2. Gdje planirate smjestiti novu perilicu?
  3. Koliko članova broji vaše kućanstvo?

Nakon što ste si odgovorili na ova pitanja, vrijeme je da u obzir uzmete glavne značajke perilica kao što su programi pranja, razina buke, kapacitet (kg), energetska učinkovitost) i sl. kako biste pronašli model koji odgovara vašim potrebama.

Vrsta perilice s obzirom na punjenje

Postoje perilice rublja s gornjim i prednjim punjenjem. Ove s prednjim punjenjem su učinkovitije odnosno bolje operu rublje za razliku od onih s gornjim punjenjem, međutim, troškovi održavanja su nešto skuplji. Isto tako, perilice s prednjim punjenjem imaju više mogućnosti pranja, a ujedno su energetski učinkovitije. Osim toga, pojedini modeli troše manje vode u odnosu na modele s gornjim punjenjem.

Ipak, postoje i određeni nedostaci perilica s prednjim punjenjem, a to su viša cijena, duži ciklusi pranja, činjenica da zauzimaju više prostora i sl. Ako se pitate zašto perilica rublja skače te se bojite da i ova nova koju planirate kupiti neće raditi isto, možete odahnuti jer vjerojatno niste dobro podesili visinu nožica. Dakle, nema veze s tim je li riječ o modelu s prednjim ili gornjim punjenjem.

Programi pranja

Osim klasičnog pranja odjeće,perilice rublja podržavaju i dodatne programe i značajke koje mogu promijeniti odnosno poboljšati kvalitetu, ali i način pranja rublja. Programi pranja dijele se ovisno o materijalu odjeće. Sukladno tome postoje programi za pranje pamučne odjeće, sintetike, vune odnosno osjetljive odjeće. Tu je i program brzog pranja koji je iznimno popularan jer u nešto više od 15 minuta možete osvježiti robu. Neki modeli podržavaju program eko-pranja pri kojem rade na niskim temperaturama radi uštede energije. Program samopranja, kao što sami naziv govori, podrazumijeva čišćenje i održavanje perilice. Brojne dame se pitaju zašto perilica rublja predugo pere u hladnoj vodi. Ovo nema veze s programima pranja; problem je vodoinstalaterske prirode.

Cijena

Cijena igra veliku ulogu u odabiru perilice. Prilikom posjeta određenoj trgovini ili web shopu potražite razne modele perilica s drugačijim značajkama. Stavite na papir ono što vam je najvažnije kod perilice rublja, ovisno, dakako, o vašim potrebama. Naposljetku suzite izbor na samo par modela; na odluku o kupnji zasigurno će utjecati cijena. Dakle, bez obzira na to što financijski „dobro stojite“, ne morate trošiti novac na najskuplju perilicu, ako bi vam odgovarao i onaj jeftiniji model. Cijenu perilica određuje robna marka, materijali izrade i dodatne značajke proizvoda. Slobodno potražite neke recenzije, ako želite biti 100% sigurni da je perilica koju već duže vremena gledate vrijedna svake vaše kune.

Kapacitet

Jako je bitno znati koliki je kapacitet perilice. Ako ste do sada skoro svaki dan prali rublje i velika je vjerojatnost da će tako biti i u budućnosti, obavezno prije kupnje provjerite podržava li perilica 5 kg rublja, 8 kg ili 12 kg. Razlika je ipak velika.

Veličina

Prilikom kupnje perilice morate obratiti pažnju i na veličinu odnosno na dimenzije. Ne možete kupiti perilicu velikih dimenzija i očekivati da će vam stati u malu kupaonicu. Bez obzira na to hoćete li je staviti u kupaonicu ili u ostavu, ona veličinom mora odgovarati, inače ćete si prouzrokovati dodatne probleme i zavrzlame.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije