Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

Bolno iskrena majka: Evo zašto sam vratila sina kojeg smo posvojili

Potresna priča majke koja je vratila dijete koje je posvojila
21. ožujka 2014. u 14:55 18 komentara 81398 prikaza
Dijete plače
Foto: Shutterstock

Stacey Conner (41) iz gradića u američkoj saveznoj državi Washington oduvijek je sanjala o brojnoj obitelji s puno djece, što vlastite što posvojene.

Postupak je potrajao i, kada su Stacey i njezin suprug Matt kući doveli petogodišnjeg dječaka i jednogodišnju djevojčicu s Haitija, već su imali jednogodišnjeg sina. San se pretvorio noćnu moru nakon posvajanja dječaka "J".

– Živjela sam svoj san. No, probudila sam se za dva tjedna, ispričala je za Yahoo. Posvojeni sin skakao je strancima u zagrljaj i mazio se s njima, no kad bi mu majka rekla da je vrijeme za povratak kući, podivljao bi. 

– Divljao je, bjesnio, lupao, udarao i vrlo brzo počela sam osjećati da J-a ne volim kao drugu djecu. U idućih je nekoliko mjeseci maleni počeo štipati braću, zbog čega je Stacey počela strahovati. Stanje se pogoršavalo i Stacey je potražila stručnu pomoć.

Terapeutkinja joj je objasnila da je riječ o nemogućnosti povezivanja, a što može biti prouzročeno osjećajem odbacivanja koje malo dijete stalno doživljava u sirotištu. Stacey je tada ponovno zatrudnjela i terapeutkinja ju je upozorila kako od sina ne može očekivati da bude odgovoran stariji brat. Kazala joj je da bi malenom bilo bolje da je bio najmlađe dijete u obitelji.

– Prema tome što mi je rekla, shvatila sam to kao poruku da bih ga možda trebala vratiti. Rekla sam joj da nema šanse. Pa to je moj sin!

Pokušala je na posvojenog sina motriti 24 sata dnevno i to je funkcioniralo dva mjeseca.

– Onda je J jedan dan počeo bacati loptu prema stropu. Loptom gađati strop. Nije me poslušao kad sam mu rekla da prestane pa sam mu uzela loptu i sakrila je. Tada je počeo kaos. J je počeo nekontrolirano vrištati, imao je tzv. tantrume, odnosno napadaje bijesa, i slučajno je tada majku udario u nos stražnjim dijelom svoje glave.

– Počela sam strašno krvariti i sjela sam na pod. Jedino što sam mogla bilo je plakati. I tad mi je sinulo. Ovo je obiteljsko nasilje. Da se moj suprug tako ponašao, uzela bih djecu i skrila se na sigurno – prisjetila se Stacey. Tada je odlučila da to mora prestati. Shvatila sam da mi se J uopće ne sviđa, a maleni je u svom kratkom životu proživio strašne nesreće.

– Postalo mi je jasno da sam i sama kriva jer sam ga odgurivala od sebe da bih zaštitila mlađu djecu. Nisam mogla podnijeti pomisao da bi ih mogao ozlijediti. Na taj način sama sam stvorila zid među nama. Uf, bilo je to izrazito bolno iskustvo – priznaje Stacey koja je u dogovoru sa suprugom odlučila, osam mjeseci nakon posvajanja, za malog J-a pronaći novu obitelj. S agencijom za posvajanje tražila je obitelj u kojoj bi J bio najmlađe ili jedino dijete.

Agencija im je slala fotografije potencijalnih posvojitelja između kojih su prepoznali obitelj koja bi se mogla dobro brinuti za J-a. Pričekali smo da J bude dobre volje i priupitali ga što misli o ideji da mu nađemo nove mamu i tatu. Odmah je pristao – kaže Stacey.

Kad je došao trenutak da se oproste s mališanom, on se samo odšetao od njih, bez ikakvih scena. U svojem su gradiću nailazili samo na osude uz pogrdne riječi: "To su oni koji su vratili dijete", no Stacey smatra da je odluka koju je donijela bila dobra, iako bolna.

>>'Zajedno smo 12 godina, volimo se, ali za državu ne postojimo kao par'

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
 • modovisisajteMaraschino:

  ajde malo Večernji istražite načine usvajanja i čekanja u Hrvatskoj. što je sve morala proći moja sestrična da usvoji dijete. na kraju samo veze i mito ubrzaju stvar.

 • el matador:

  Strašna priča kojoj nije mjesto na portalima,jer kakva je poruka ovog članka? Zar nema lijepih priča o posvojenoj djeci? Piši te o nečemu lijepom ljudima je dosta ružnih priča

 • Avatar tajar
  tajar:

  Vratila posvojeno dijete, kao da je roba s greškom!