Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Britanski znanstvenici testirat će novi izum, umjetnu arteriju

operacija
Arhiva VL
03.01.2010.
u 16:38

Ako se pokaže uspješnim, ovaj izum mogao bi neizmjerno pomoći mnogima od 28 tisuća Britanaca koji se podvrgavaju operacijama svake godine kako bi proširili blokirane i sužene arterije

Britanski znanstvenici izumili su umjetnu arteriju koja bi trebala postati revolucionarno otkriće kada je u pitanju operacija srca odnosno ugradnja srčane premosnice. Novi izum koji je nalik na komadić špagete (po obliku i fleksibilnosti) testirat će ove godine na pacijentima koji boluju od srčanih bolesti. 

Ako se pokaže uspješnim, ovaj izum mogao bi neizmjerno pomoći mnogima od 28 tisuća Britanaca koji se podvrgavaju operacijama svake godine kako bi proširili blokirane i sužene arterije. 

Isto tako, kod tisuće pacijenata smanjio bi se rizik od srčanog udara i drugih ozbiljnih komplikacija. 

– Ovaj izum pomogao bi tisućama pacijenata, smanjio bi broj srčanih udara, amputacija i spašavao bi živote – rekao je profesor George Hamilton iz Royal Free Hospital u Londonu. 

Srčane bolesti u Velikoj Britaniji ubiju najviše ljudi. Svakih šest minuta jedan Britanac ima srčani udar, a jedan od troje umire prije nego što stigne u bolnicu. (mp/VLM)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije