Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Britanski znanstvenici testirat će novi izum, umjetnu arteriju

Ako se pokaže uspješnim, ovaj izum mogao bi neizmjerno pomoći mnogima od 28 tisuća Britanaca koji se podvrgavaju operacijama svake godine kako bi proširili blokirane i sužene arterije
03. siječnja 2010. u 16:38 0 komentara 3 prikaza
operacija
Foto: Arhiva VL

Britanski znanstvenici izumili su umjetnu arteriju koja bi trebala postati revolucionarno otkriće kada je u pitanju operacija srca odnosno ugradnja srčane premosnice. Novi izum koji je nalik na komadić špagete (po obliku i fleksibilnosti) testirat će ove godine na pacijentima koji boluju od srčanih bolesti. 

Ako se pokaže uspješnim, ovaj izum mogao bi neizmjerno pomoći mnogima od 28 tisuća Britanaca koji se podvrgavaju operacijama svake godine kako bi proširili blokirane i sužene arterije. 

Isto tako, kod tisuće pacijenata smanjio bi se rizik od srčanog udara i drugih ozbiljnih komplikacija. 

– Ovaj izum pomogao bi tisućama pacijenata, smanjio bi broj srčanih udara, amputacija i spašavao bi živote – rekao je profesor George Hamilton iz Royal Free Hospital u Londonu. 

Srčane bolesti u Velikoj Britaniji ubiju najviše ljudi. Svakih šest minuta jedan Britanac ima srčani udar, a jedan od troje umire prije nego što stigne u bolnicu. (mp/VLM)

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.