Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Britanci uče o seksu iz filma starog sto godina

11.02.2009.
u 14:47

U borbu protiv nikad većeg broja tinejdžerskih trudnoća i raširenosti spolno prenosivih bolesti među mladim Britancima uključio se i Britanski filmski institut koji je ponovno izdao prvi film snimljen s ciljem seksualnog obrazovanja, odnosno upozoravanja na posljedice seksa bez zaštite.

Kanadski film “Whatsoever a Man Soweth” jedan je od 16 starih filmova na istu temu koje je Britanski filmski institut skupio i stavio na dva DVD-a i tako dokumentirao više od pola stoljeća savjeta, upozorenja i eufemizama namijenjenih mladima koji započinju seksualni život.

U “Whatsoever a Man Soweth”, nijemom filmu snimljenom tijekom Prvoga svjetskog rata, mladi kanadski vojnik Dick (u to vrijeme to ime nije imalo nikakvu seksualnu konotaciju), dolazi u London na odmor gdje mu prilaze prostitutke. Dick je u iskušenju i baš kad namjerava popustiti oficir ga potapša po ruci i tiho ga upita:
- Mladiću, znaš li kakvom se riziku izlažeš ako odeš s tom ženom?

Sljedeća je scena hotelska soba u kojoj se drugi kanadski vojnik, kojeg nitko nije upozorio na rizik, prepustio čarima “prijateljice noći” pa, iako su oboje odjeveni, razbacan krevet daje do znanja kakvom se riziku mladić izložio.

Radnja se opet vraća na Dicka kojeg osoblje bolnice vodi u obilazak odjela gdje se liječe muškarci oboljeli od spolnih bolesti. Dick je zaprepašten njihovim natečenim nogama i prstima u obliku kandži. “Trule noge i ruke”, piše u tekstu pod slikom. Poruka je vrlo jasna: za vojnika preko mora nema takve stvari kao što je siguran seks i zato momci, mislite na svoje čedne djevojke kod kuće i recite ne!

(K.B.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije