Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola

Brela, biser prirode –kišobran borova, stijena u moru

'brela_nnn_unu_110811'
''
12.08.2011.
u 12:00

Brela su raj na zemlji za sve koji traže miris, mjesto u hladu i spokoj te more koje je za čistu peticu

Putnik koji autom krene od Splita prema Makarskoj rivijeri proživjet će pravi šok zbog onoga što vidi. Valjda sve ono najgore, od divlje gradnje, primitivno prezentirane ponude do nepoštovanja prirode – ovdje je skupljeno tik uz more. Katastrofa. Da nije riječ o vožnji, preporučio bih svima koji prolaze cestom da zatvore oči. I da ih otvore tek negdje ispred Brela. Šok bi, da je ovo moguće, tada bio još i veći. Jer Brela od prvog trenutka kada se u njih skrene s magistrale ljepotom daju naslutiti da uopće nisu s istog planeta.

Priznanje prirodi

Uredno ošišana trava, uređene i dovršene kuće, očuvane stoljetne šume borova koje spuštene nad morem nude sliku najljepšeg kišobrana koji je priroda ikad stvorila. Mene je taj prizor spasio u posljednji tren. Knedla je već bila u grlu, a suza u oku. Divljake nikada nisam podnosio. Brela su me trebala hitno izliječiti. I jesu. Ona poznata stijena u moru, Brela, Punta rata i ostale plaže zaista spadaju u sam vrh onoga što Hrvatska nudi. Magazin Forbes breljanske je plaže prije osam godina proglasio najljepšima u Europi i šestima po ljepoti u svijetu. Odlično, no što je turizmu orijentiran čovjek ovdje napravio kao dogradnju priznanja koje je zapravo dobila priroda. Hodao sam tako otprilike sat vremena. Zaključak baš i nije neki. Isuviše je onih koji uz same rubove te ljepote peku hamburgere i ćevape, nude pomfrit i plastične kineske tričarije. Netko će reći da diskriminiram goste slabijeg proračuna. Baš me briga, obraćam se vlasnicima lokala, na koje pritom apeliram da ove štrace, ako ih već i nude, barem nešto ljepše ili tradicionalnije umotaju. Nisu Brela ona ulica u Dubravi, Konjščinska. Nisu niti Medulin. Brela su apsolutni biser i lijepo molim, tako ih treba i tretirati. Posebno ako ste domaćin. I možda baš zato nije mi bilo problem platiti 80 kuna za parkiranje na putu prema plaži. U mjestu nema mjesta, a na divlje neću stati iz poštovanja.

Raj na zemlji

Ako ste željni ozbiljnije fertutme, osim svađa oko četvornih centimetara na plaži, u Brelima nemate što raditi. Borovi nude miris, hlad i spokoj, more je čista petica i to je to. Pretpostavljam, parovima s djecom raj na zemlji, a mladim ljudima željnima zabave više nešto kao čistilište. Brela su nekome i pakao, bez sumnje. Još uvijek u šoku od onog puta iz Splita, razmišljao sam o ljudima koji su uništili taj dio Hrvatske i poželio ih dovesti ovamo. Natjerao bih ih da gledaju ljepotu Brela, da gledaju Ruse kojih ovdje ima, a gore kod njih neće doći ni da ih tjeraju. Ostavio bih ih ovdje da vide kako se voli svoje mjesto, a od toga kasnije izvlači i korist.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije