Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
talijanski 'maneken'

Bormio - alpski grad silne tradicije koji je 'uskočio' kraljici

Bormio
Foto: skijanje.hr
1/2
09.01.2014.
u 08:00

U srcu talijanskih Alpa, u regiji Alta Valtellina, na 1225 m n.v., smjestio se mali alpski gradić - Bormio. Mjesto je okruženo s tri oštra masiva i svakako zaslužuje malo dublji pregled. Osim toga, upravo će Bormio biti domaćin otkazanih sljemenskih skijaških utrka Snježne kraljice

S oko 5000 stanovnika Bormio predstavlja veći grad u skijaškom smislu te je osim turizma ovdje prisutno i nekoliko drugih grana privrede. Riječ je o modernom alpskom gradu koji se diči tradicijom, sitnim poduzetništvom, brojnim obrtima i ostalim stvarima koje čine pravi mali grad.

No turizam ipak drži glavnu riječ, kako zimski, tako i ljetni. Upravo su u proljetnim i ljetnim mjesecima ondje iznimno popularni izvori termalne vode te će ljubitelji wellnessa, otvorenih i vanjskih bazena i sauna svakako doći na svoje.

Od gastronomije do ledenjačkog skijanja

Osim relaksacije, tu su i brojne outdoor aktivnosti pa je tako moguće isprobati sve od penjanja, planinarenja, brdskog biciklizma do ledenjačkih tura na obližnjem Passo Stelviju ili pak ljetnog skijanja na istom obližnjem ledenjaku.
Za odmor nakon napornih aktivnosti tu je i odlična gastronomska ponuda koju predstavlja cijeli niz malih, ali iznimno originalnih (i ne odveć jeftinih) restorana, koji su ujedno i sastavni dio stare gradske jezgre.

Skijalište je smješteno na jednom brdu i na njega se može uspeti dvjema gondolama, jednom s osam sjedećih mjesta, a drugom sa šest. Gondole voze do 2000 m n.v., gdje počinju “operirati” sjedežnice, njih ukupno pet. Sjedežnice su vrlo dobre, od Leitnerovih perjanica sve do novih Doppelmayrovih četverosjedežnica s pleksi kabinom. Na srednjem dijelu skijališta skijaše će tako prevoziti i vučnice, njih ukupno šest, a kao najveće prijevozno sredstvo tu je i velika gondola koja prima oko 80 ljudi i vozi na najviši vrh skijališta - 3012 m n.v.

Skijanje na 1800 metara visinske razlike

Taj podatak o visini jedan je od najzanimljivijih. Lakom računicom dolazimo do informacije kako visinska razlika skijališta iznosi čak 1800 m. Stoga ne čudi što Bormio pruža idealne uvjete za održavanje natjecanja u brzim skijaškim disciplinama, kako u FIS Svjetskom kupu, tako i na SP-u, koje se ovdje održalo sada već pomalo davne 2005. Informacije koje slijede prava su poslastica za iskusne, naravno, riječ je o stazama...

Reći ćemo samo da plavih staza gotovo i nema, ne računajući dvije ili tri manje spojnice među crvenim stazama. Velika većina staza su crvene i crne. Kada tome dodamo vrlo dobru orijentiranost (gotovo pola dana su u sjeni, što sprečava topljenje snijega), te konfiguracije koje gotovo na svakoj stazi jamče i po nekoliko prijelomnica, a uz to su dužine staza u pravilu veće od dva, tri, pa i više kilometara, onda dolazimo do činjenice da Bormio nije za svakog.
Skijalište je opremljeno topovima, no postavljeni su samo na srednjem i nižem dijelu skijališta, tako da je vrh osuđen na prirodne padaline, a kada je sezona škrta u tom pogledu, nerijetko nastaju problemi jer počinje izvirivati kamenje. Stoga, oprez!

Stelvio, staza na kojoj jure najbrži skijaši svijeta

U širokom izboru pravih sportskih staza svakako bismo preporučili povezivanje staza od vrha prema dnu. Od vrha je moguće krenuti stazom Stella Alpina te se nakon prijeđenih oko 1000 m visinske razlike uključiti na poznatu stazu koja je dom utrka Svjetskog kupa, stazu Stelvio. Tom stazom, s vrlo brzim i strmim dijelovima, moguće je doći sve do Bormija, tj. do dna gondole s početka priče. Posljednji dio opremljen je i reflektorima, stoga tko voli, može uživati i u noćnom skijanju. Zanimljivo je napomenuti da će ta staza ujedno biti i domaćin otkazanih utrka Svjetskog skijaškog kupa sa Sljemena.

Bormio je svakako skijalište za zahtjevne i natjecateljski raspoložene skijaše. Vrlo dobar jednodnevni izlet ako ste smješteni u Livignu, a pedesetak km staza koje Bormio nudi, svakako su nezaboravan doživljaj, čak bismo rekli jednog od “najcrvenijih” skijališta na kojima smo bili.

Ako se tome doda mogućnost kupnje skipassa za cijelu Alta Valtellina regiju, u koju osim Bormija spada i obližnja St. Caterina, Valdidentro i 45 min vožnje udaljeni Livigno, ovu regiju nikako ne treba odbaciti, dapače! Kacigu na glavu, natjecateljsko odijelo na sebe, race skije na noge - i via Bormio. Stelvio vas čeka!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije