Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ili 'palac za slanje poruka'

Bolest tehnološkog doba: Što je sindrom smartphone palca i kako ga možete spriječiti

Shutterstock
24.05.2021.
u 07:00

Liječnici iz Klinike Mayo kažu da se svake godine na bol u palcu žali sve više ljudi, a upozoravaju i da takvi česti neprirodni pokreti palcem mogu uzrokovati i oblik artritisa.

Takozvani 'sindrom smartphone palca' ili 'palca za slanje poruka' zdravstveni je problem modernog vremena, a liječnici kažu da ga uzrokuje 'listanje' sadržaja na mobitelima i tabletima. Događa se kad se zbog ponavljanja istog pokreta tetive palca zgrče, upale ili 'zaglave' u jednom položaju, a stručni je naziv tendinitis ili upala tetive.

Liječnici iz Klinike Mayo rekli su za The Sun da se svake godine sve više ljudi žali na bol u palcu, a upozoravaju i da ponavljajući neprirodni pokreti palcem mogu uzrokovati i oblik artritisa.

Simptomi 'Smartphone palca':

- Bol ili ukočenost pri dnu prsta 
- 'Klikanje' kad mičete taj palac
- Teže pomicanje palca ujutro nakon spavanja
- Trnjenje svih prstiju

Foto: Shutterstock

Kako ga izbjeći?

Prvo što biste trebali je, naravno, skratiti vrijeme koje provodite na pametnim uređajima, no za sve koji to ne mogu fitness tvrtka  OriGym otkrila je četiri jednostavne vježbe:

1. Stiskanje 'stres loptice'
Za ovu vježbu trebate tenisku lopticu ili lopticu za stres koja stane u šaku. Primite lopticu u ruku i desetak puta stisnite i otpustite šaku i prste; ponovite tri do četiri puta dnevno

2. Istezanje prstiju
Ruke stavite na stol, s dlanovima okrenutim prema dolje. Polako podižite jedan po jedan prst i cijelu šaku koliko možete, a da ne osjećate bol ili nelagodu. Ponavljajte vježbu tri do četiri puta dnevno.

Nova interaktivna tehnologija dokazala koliko su Hrvati aktivni

1/6

3. Savijanje prstiju
Savijte palac prema unutrašnjosti dlana i pokušajte s njim dodirnuti vrh svakog prsta, držeći ga u svakom položaju deset sekundi. Ponovite tri do četiri puta dnevno kako bi ojačali mišiće tetive.

4. Trening otpora
Oko svih pet prstiju stavite gumenu traku za kosu. Lagano prste gurnite prema van, kao da pokušavate otvoriti šaku. Ponovite puta dnevno.

Dosadna pjesma zapela vam je u glavi? Liječnik otkrio kako je se riješiti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije