Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Bolest koja ograničava – što je HS?

Hidradenitis suppurativa
Foto: Shutterstock
1/2
09.06.2021.
u 08:53

Hidradenitis suppurativa kronična je dermatološka bolest, koja, radi svoje težine, može imati značajan utjecaj na kvalitetu života oboljelih osoba i njihovih najbližih. Naime, HS je teška kronična bolest koja zahtijeva stalno praćenje, nadzor i liječenje, a ima izrazito velik, negativan utjecaj i na radnu sposobnost bolesnika.

Prvi simptomi hidradenitis suppurative (HS) su bolni upalni čvorovi, koji se najčešće pojavljuju u područjima prepona ili pazuha, kao i ostalim dijelovima tijela koja su bogata dlakama. Upalni čvor je vrlo bolan, crven, a može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Ponavljanje čvorova na istome mjestu ili u istome području je jedno od obilježja ove teške bolesti, ali najveći problem predstavlja to što se iz čvora može cijediti gnojni ili krvavi sekret mjesecima. Nažalost, budući da su sva navedena područja bogata i žlijezdama lojnicama, taj sekret može biti izrazito neugodnog mirisa. Uz neugodan miris, pridružena bol i stalno vlaženje zahvaćenog područja pridonose stigmatizaciji bolesnika, ali i snažnom utjecaju na psihu i društveni život oboljelih osoba. Bolesnici često pate od depresije i anksioznosti, a dokazano je i povišen rizik od suicida. Bolesnici se često povlače u sebe, izbjegavaju društvene kontakte ali i ulaženje u intimne odnose, zasnivanje obitelji.

Također, HS može biti udružen s brojnim komorbiditetima, u prvom redu bolestima krvnih žila.

Iako slika o bolesti i njenoj patogenezi nije potpuna, smatra se da centralnu ulogu u razvoju HS-a imaju brojni upalni citokini u koži. Osim toga, valja uzeti u obzir i genetske predispozicije, poremećeni mikrobiom kože, hormonalni disbalans, pretilost i pušenje kao dodatne faktore koji pogoduju razvitku HS-a.

Foto: Shutterstock

Postavljanje ispravne dijagnoze usporava proces liječenja

Budući da ne postoji niti jedan krvni test koji je specifičan za HS, dijagnoza bolesti postavlja se isključivo na temelju izgleda kožnih promjena, radi čega je prepoznavanje simptoma u ranoj fazi bolesti od iznimne važnosti.

Jednu od ključnih uloga pritom imaju liječnici obiteljske medicine i farmaceuti, koji se, najčešće, prvi susreću s nedijagnosticiranim ili pogrešno dijagnosticiranim bolesnicima. Upravo je ispravno referiranje oboljelih na specijalistički dermatološki pregled te multidisciplinarni pristup liječenju, koji uključuje suradnju liječnika obiteljske medicine, farmaceuta, specijalista dermatologa te specijalista kirurga, ključno u olakšavanju života bolesnika. Pravovremenim prepoznavanjem i postavljanjem dijagnoze te određivanjem adekvatne terapije, bolesnik ima više šanse za manju narušenost kvalitete života u odnosu na one bolesnike koji na dijagnozu mogu čekati i do 12 godina.

Postavljanje pravovremene dijagnoze je izuzetno bitno radi pravovremenog početka liječenja. Naime, bolest je potrebno započeti liječiti na vrijeme radi kontrole bolesti i kako bi se spriječilo stvaranje brojnih ožiljaka.

Tjedan svijesti o HS-u

S ciljem podizanja svijesti o HS-u kao ozbiljnoj i izrazito ograničavajućoj bolesti, diljem svijeta obilježava se Svjetski tjedan svijesti o HS-u. Iako nema egzaktno određene datume početka i kraja, ova obljetnica se gotovo uvijek odvija u lipnju. Ove godine, Svjetski tjedan svijesti o HS-u obilježava se od 7. do 12. lipnja.

Izvori informacija

Jedna od najvećih prepreka u podizanju svijesti o HS-u je nedostatak relevantnih i pouzdanih izvora informacija, kako za oboljele osobe, tako i za liječnike. S tim na umu, razvijena je i internetska stranica HS Online, gdje posjetitelji mogu pronaći informacije o samoj bolesti, ali i o tome koga i kako mogu kontaktirati, ako sumnjaju da oni sami ili netko iz njihove okoline boluje od HS-a. Nažalost, udruga bolesnika još uvijek nije službeno oformljena, ali, unatoč tome, valja naglasiti da su se oboljele osobe međusobno organizirale putem Facebook grupe Hidradenitis Suppurativa Hrvatska.

Ipak, najbolji izvor informacija za sve oboljele osobe uvijek će biti otvorena, jasna i konzistentna komunikacija s njihovim liječnicima specijalistima.

HR-IMMD-210037, lipanj 2021

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije