Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme

Ako se radi o članu obitelji, potrebno je u prvom redu imati razumijevanje i empatiju, ali i potaknuti člana obitelji na pregled i liječenje koje može uključivati lokalnu i sistemsku terapiju, ali i kirurško liječenje
28. siječnja 2020. u 09:12 21469 prikaza
HS kožnu bolest
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/2

Hidradenitis suppurativa ili Acne inversa, je kronična upalna bolest koju karakteriziraju brojni upalni nodusi koji rezultiraju ožiljcima. Bolest se najčešće javlja u području pazuha, prepona i na stražnjici, ali se mogu pojaviti i na bilo kojem dijelu tijela. Tipično se javlja u razdoblju između puberteta i četrdesete godine života što znači da zahvaća radno aktivno stanovništvo i nešto više su zahvaćene žene. O tome kako je prepoznati i liječiti otkriva nam dr.sc. Željana Bolanča, specijalistica dermatovenerologije u Klinici za kožne i spolne bolesti zagrebačkog KBC-a „Sestre milosrdnice.

Hidradenitis suppurativa (HS) kronična je, imunološki posredovana, upalna i izrazito bolna kožna bolest. Možete li nam reći tko od te bolesti najčešće obolijeva i koji su prvi simptomi?
Prvi simptom bolesti je pojava bolnog upalnog nodusa s ili bez gnojne sekrecije u području prepona, pazuha ili stražnjice (regije koje su bogate dlakama) te bolesnici često prvi simptom upisuju kao “upaljenu” dlaku.. U slučaju ponavljanja bolesti 2-3 puta unutar 6 mjeseci u gore navedenim regijama možemo postaviti dijagnozu HS.

Osim što je bolesnicima značajno narušena kvaliteta života, bolest je praćena s pretilošću, metaboličkim sindromom, pušenjem, dijabetesom, upalnim bolestima crijeva, seksualnom disfunkcijom, depresijom, anksioznošću i povećanim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. .

Koliko često se javlja HS I zbog čega do nje dolazi (genetska predispozicija…). Koliko je bitno pravovremeno otkrivanje dijagnoze i koliko je bitna potvrđena dijagnoza?
Učestalost ili pojavnost bolesti je između 0.3 i 8 % ovisno o metodologiji znanstvenog ispitivanja. Etiopatogeneza bolesti nije do kraja razriješena, ali centralnu ulogu imaju brojni upalni citokini u koži, a osim njih i genetska predispozicija, poremećeni mikrobiom kože, hormonalni disbalans, pretilost, pušenje…

Postavljanje pravovremene dijagnoze je izuzetno bitno radi pravovremenog početka liječenja. Naime, bolest je potrebno započeti liječiti na vrijeme radi kontrole bolesti i kako bi se spriječilo stvaranje brojnih ožiljaka koji mogu rezultirati otežanom funkcijom zahvaćenog ekstremiteta.

HS kožnu bolest | Autor : Promo Foto: Promo dr.sc. Željana Bolanča (prva slijeva) smatra da bi podizanje svijesti o HS bolesti smanjilo stigmatizaciju bolesnika

Mnogi oboljeli od HS-a često se žale da im je kvaliteta života izuzetno pala, a kod mnogih oboljelih javlja se i depresija. Kako svi mi možemo pomoći oboljelima posebno, ako se radi o članu naše obitelji?
Kvaliteta života bolesnika koji boluju od bilo kojeg oblika bolesti je značajno narušena i smatra se da je HS vodeća dermatološka bolest u tom pogledu. Bolesnici često pate od depresije i anksioznosti, a dokazano je i povišen rizik od suicida. Bolesnici se često povlače u sebe, izbjegavaju društvene kontakte ali i ulaženje u intimne odnose, zasnivanje obitelji.

Ako se radi o članu obitelji, potrebno je u prvom redu imati razumijevanje i empatiju, ali i potaknuti člana obitelji na pregled i liječenje koje može uključivati lokalnu i sistemsku terapiju, ali i kirurško liječenje. Međutim, kod većine bolesnik nužno je promijeniti i stil života i u tome je izrazito bitna pomoć i podrška obitelji, prijatelja i okoline. Promjena života najčešće uključuje prestanak pušenja, promjenu prehrane, gubitak na tjelesnoj težini i svakodnevnu tjelesnu aktivnost.

U društvu je potrebno razbiti stigme da se radi o zaraznoj bolesti ili na bilo koji način imati predrasude o oboljelima. Osim toga, potrebno je i razumijevanje poslodavaca jer bolest nažalost uključuje i često bolničko liječenje što znači i povećan broj izostanaka s posla. Bolesniku je potrebno omogućiti da obavlja posao koji je u skladu s njegovim mogućnostima ili omogućiti prekvalifikaciju.

Kako se ta bolest može liječiti da bi kvaliteta života oboljelih bila bolja?
Bolest je potrebno rano započeti liječiti. Liječenje uključuje lokalnu terapiju antibioticima, kortikosteroidima i antisepticima. Sistemska terapija uključuje liječenje antibioticima, retinoidima i biološkom terapijom. Potrebno je liječiti i eventualne popratne bolesti.

Koliko je bitno podizanje svijesti o HS bolesti i koliko je važna potpora lokalnih udruga?
Podizanje svijesti o HS je nužno kako bi se bolest prepoznala na vrijeme, postavila dijagnoza, omogućio interdisciplinarni pristup i započelo liječenje. Osim toga, podizanje svijesti o bolesti bi smanjilo i stigmatizaciju koju ti bolesnici imaju u društvu.

Sadržaj je nastao u partnerstvu s AbbVie Hrvatska.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje