Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanite na kočnicu

Bolesna ambicija stvara gubitnički sindrom koji razara i duh i tijelo

'23.09.2010. Zagreb - Jelena Mikincic iz Medical Yoga Centra pokazuje vjezbe. Vjezba br. 4. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
06.12.2010.
u 09:00

U suradnji s Medical Yoga centrom otkrijte zašto su nenasilje, ljubav i tolerancija nužni za zdravlje

Nenasilje, ljubav i toleranciju sasvim pogrešno smatramo nekakvim etičkim postulatima. Ne! To su fundamentalni zahtjevi zdravlja i dugovječnosti. 

Život bez nadmetanja 

Davne su ovo riječi eksperta indijske medicine D. Singha Khishmara na simpoziju ajurvedskih liječnika u Oslu. Na žalost, ni do danas Khishmarova upozorenja nisu ozbiljno shvaćena. Zapadna je kardiologija sasvim jasno definirala model idealnog kandidata za smrt od infarkta: to je ambiciozni radoholičar i kompetitivni perfekcionist koji puši, ne kreće se, živi pod neprekidnim stresom i po svaku cijenu želi uspjeti u biznisu (tzv. Kellyeva definicija iz 1977. godine). Jogijski liječnici upravo su bolesnu ambiciju definirali kao jednu od kobnih osobina jer ona čovjekov duh razara iznutra, osobito ako je neostvarena. 

Zapadni će psihijatri tu ubaciti i teoriju o konverzivnim neurozama, a sociolozi dodati kako su preambiciozne osobe u pravilu netolerantne i nasilne. 

Studije američkih znanstvenika potvrđuju stajalište da su danas mnoge kobne bolesti (srčani infarkt, karcinom, moždani udar) u izravnoj vezi s psihičkim traumama izazvanim tzv. gubitničkim sindromom, tj. prekomjernim stresovima zbog propalih ambicija i očekivanja. 

U mnogim bi slučajevima, koji su kobno završili, ishod bio sretniji da su osobe na vrijeme “povukle ručnu”, smanjile vlastita očekivanja i okrenule se mirnijem životu, a posebno skladnijim odnosima prema okolini, bez kompeticije, sukoba i neprekidnog nadmetanja. 

Realno procijenite sebe 

U tom svjetlu, Khismarovo upozorenje sasvim je jasno i nedvojbeno: nenasilje, ljubav i tolerancija osobine su koje pridonose našem zdravlju, duhovnom i fizičkom podjednako, a tek potom su vrijedne etičke vrline. 

Današnja vježba, kažu eksperti joge, jedna je od onih koje pomažu da kroz prizmu vježbanja čovjek nauči realno sagledavati svoje vlastite mogućnosti i granice. Počinje u bočnom sjedećem položaju (donja slika). Desnom rukom oslonite se sa strane, a zatim podignete tijelo i balansirate samo na ispruženoj ruci te potom drugu ruku podignete uvis i održavate ravnotežu mirno dišući. Sve ponoviti na drugu stranu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije