Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Blago zlatnog otoka

otok Krk
Foto: Boris Kačan
1/10
PR
Autor
PR članak
15.10.2015.
u 08:45

Destinacija: Otok Krk

Nakon otoka Cresa, Krk je najveći jadranski otok. Pun je suprotnosti, dostupan i otvoren, pitom i plodan, a čas surov i nepristupačan. U svakom je slučaju beskrajno zanimljiv, s tisućljetnom povijesti utkanoj u svaku od njegovih priča i znamenitosti. Otok je to koji za svakoga čuva djelić svog blaga.

Povijest ispisana u kamenu

Koliko god puta bili na Krku uvijek će vas iznenaditi nekim novim otkrićem. Nakon drevnog Omišlja i Rajskog puta kojim su nekad male ribarske, a danas velike turističke Njivice povezane s Malinskom nastavljamo novoizgrađenom asfaltnom biciklističkom stazom prema Krku. Uskoro skrećemo na pješačku stazu prema Košićima i na prostranom plodnom polju nailazimo na ruševine franjevačkog kaštela obrasle u bršljan. Nešto dalje ostaci su crkvice Sv. Sofije, ali sve je to samo uvod u dugu povijest grada Krka koju kao da priča svaki kamen njegovih ulica, zidina i kuća.

Nakon grada Krka, penjemo se iznad Punta diveći se pogledu na otočić Košljun u zatvorenom zaljevu Puntarske drage sa znamenitim franjevačkim samostanom. Gotovo do samog otoka dolazi žica wakeboard i ski lifta na kojoj daskaši izvode razne bravure. I pred nama sličan kontrast. Zelene šume po kojima je Krk poznat nestaju kako se krećemo prema Staroj Baški. Ovdje ostavljamo bicikl i hodom se uspinjemo na visoravan koja razdvaja dvije Baške. Suh, krševit kraj poznat je po mrgarima, suhozidima u obliku cvijeta koji su služili za označavanje i odvajanje ovaca. Zanosan pogled širi se od Velebita s jedne, susjednog Raba, Golog otoka i Cresa s druge i Kvarnera s treće strane.

U Baškoj se kratko osvježavamo na jednoj od najljepših jadranskih plaža, a zatim odlazimo u Jurandvor pogledati Baščansku ploču, najznačajniji spomenik hrvatskog jezika. Dan završavamo obilaskom plodnih vinograda Vrbničkog polja na kojima jedino uspijeva autohtona sorta žlahtina bijela. Kasnije, u konobi starog grada Vrbnika, gotovo 50 metara nad morem uživamo u konobi kušajući slasne domaće specijalitete uz čašu bistre i nadaleko poznate vrbničke žlahtine.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

  1. Šetnju kamenitim ulicama grada Krka sagrađenim još u rimsko doba i posjet krčkoj katedrali.
  2. Pogled s litica na kojima se smjestio Vrbnik nad morem, obilazak slikovitog gradića i kušanje znamenite vrbničke žlahtine
  3. Obilazak Jurandvora pored Baške u kojem je pronađena čuvena Baščanska ploča iz 11. stoljeća
  4. Uzbudljiv silazak u špilju Biserujku kraj mjesta Rudine i otkrivanje raskošne ljepote njenih brojnih ukrasa po kojima je i dobila ime
  5. Vožnju na wakeboard i ski liftu u blizini Punta s pogledom na otočić Košljun, šumski rezervat prirode s franjevačkim samostanom iz 15. stoljeća

JESTE LI ZNALI?

  • Da je otok Krk sudbinski povezan s brojkom sedam? U sedmom su ga stoljeću naselili Hrvati, sedam se puta uspješno obranio od gusara, sedmi je po redu Frankopan bio posljednji krčki knez, a danas otok ima sedam glavnih središta!
  • Da u Vrbniku možete proći kroz najužu ulicu na svijetu? Nalazi se unutar gradskih zidina, a široka je samo 43 cm.

Piše: Daniel Lacko, HTZ

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?