Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Biseri Zlatne doline

HTZ-Zlatna dolina
Foto: Bojan Haron Markičević
1/12
PR
Autor
PR članak
19.11.2015.
u 08:30

Destinacija: Aurea Pannonia

Nešto po strani od glavnih podravskih i posavskih prometnica, smjestila se „Zlatna dolina“, kako su je nazivali stari Rimljani. Plodna Požeška kotlina i Pakračko-lipička ravnica, okružene su vinorodnim obroncima Psunja, Papuka, Krndije i Dilj gore.

Skriveno bogatstvo

Gradić Požega središte je ove destinacije. Gotovo osamsto godina njene povijesti zrači posebnim šarmom. Barokni trg Svetog Trojstva okružen je zgradama Gimnazije, isusovačkog kolegija, ateljea Miroslava Kraljevića, a posebno je lijepa crkva Svetog Lovre s freskama iz 14. stoljeća. S trga ulazimo u građanski dio Požege i uživamo u slikovitim pročeljima kuća i živosti na ulicama.

Dvadesetak kilometara dalje, nalazi se Kutjevo. Ime zahvaljuje smještaju u kutu brežuljaka Krndije, a slavu gotovo osamstoljetnoj tradiciji uzgoja vinove loze i proizvodnji vrhunskih vina. U poznatim podrumima čuvaju se cijenjena kutjevačka graševina, sivi i bijeli pinot, traminac i rajnski rizling. Dojam ekskluzivnosti pojačava obnovljeni Dvorac Kutjevo. U obližnjem Kaptolu, šesterokutni kaštel, jedna od najočuvanijih utvrda iz predosmanlijskih vremena u Slavoniji, tek čeka na obnovu. Požešku kotlinu od Pakračko-lipičke ravnice dijeli jedan kraj najviše slavonske gore, Psunja.

Dolazimo u Lipik, gradić s termalnim izvorima znanima još iz rimskog doba. Za razvoj Lipika u 19. stoljeću u lječilišno i turističko mjesto zaslužna je plemićka obitelj Janković. Obilazimo ergelu cijenjenih konja lipicanaca i uživamo u društvu tih plemenitih životinja. Na biciklu smo se s članovima pakračkog brdsko biciklističkog kluba odvezli se na Papuk. Vozimo se jednom od najbolje uređenih hrvatskih staza za slobodnu vožnju s pogledima na grad ispod nas. Savršen dan završavamo u centru Pakraca. Sajam je ruralnog turizma i cijeli grad je na nogama. Slavimo do dugo u noć uživajući u beskrajno ukusnim specijalitetima domaće kuhinje.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

  1. Šetnju ulicama i trgovima i obilazak znamenitosti živopisnog gradića Požege.
  2. Posjet ergeli lipicanaca u Lipiku i upoznavanje ove plemenite pasmine.
  3. Vožnju biciklom nekom od brojnih staza Požeške doline, Papuka ili Psunja.
  4. Rehabilitaciju ili liječenje u Toplicama Lipik ili opuštanje i rekreaciju u termalnim vrelima Velike.
  5. Kušanje domaćih specijaliteta i vrhunskih vina u nekim od brojnih seoskih domaćinstava, kušaonica, vinarija ili restorana.

JESTE LI ZNALI?

  • Da su današnji vrhovi Psunja, Papuka, Krndije i Dilja nekad bili otoci oko kojih je bilo Panonsko more? Jedini ostatak Paratetisa, kako se naziva to prapovijesno more, u nas je Sovsko jezero koje se nalazi na čaglinskom području, u srcu Dilj gore.
  • Da je Požega kao važno kulturno, prosvjetno, gospodarsko i vjersko središte u 19. stoljeću nosila laskavu titulu „Slavonske Atene“?
  • Da je Pakrac u srednjem vijeku bio poznat kao značajna utvrda i da je imao kovnicu novca (banovac)?
  • Da tradicija vinogradarstva i podrumarstva u Kutjevu datira još iz 1232. godine?

Piše: Daniel Lacko, HTZ

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?