Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

“Biokovo - mjesto s jednim od najljepših pogleda na more”

biokovo
Foto: TZ Biokovo
1/3
PR
Autor
PR članak
06.11.2014.
u 14:00

Turisti se u biokovskom kraju mogu baviti aktivnim turizmom te hodati i voziti se biciklom po kilometrima dugim, dobro uređenim pješačkim i biciklističkim stazama

Područje oko Biokova s mjestima Vrgorac, Zagvozd, Zadvarje i Šestanovac i 60-ak kilometara obalnog područja od Brela do Gradca poznato je po suncu (više od 2700 sunčanih sati godišnje) i prekrasnim dugim i nagrađivanim plažama kao što je plaža Punta Rata u Brelima. S obzirom na prirodne ljepote obalnog područja, ova je destinacija bila usmjerena na ljetni turizam.

Ali, sada se obogaćuje turistička ponuda biokovskog područja i u razdoblju izvan glavne, ljetne sezone. Naglasak je na aktivnom turizmu, osobito biciklizmu i pješačenju, te na kulturi, zdravstvenom turizmu i wellnessu, gastronomiji i ponudi vina. Turistima se nudi izbor cijele mreže uređenih pješačkih i biciklističkih staza. Tako mogu šetati laganom, opuštajućom stazom uz more od Brela i puta ‘’vitalnosti’’ preko Baške Vode pa sve do Makarske i Tučepa. Staza je pogodna za laganu šetnju, nordijsko hodanje i vožnju biciklom.

Za one malo hrabrije tu su i malo teže rute oko i u podnožju planine Biokovo. Jedna od mogućnosti je i posjet vinogorju u Vrgorcu ili pak maslinicima u primorskom dijelu kao i na višim nadmorskim visinama kakav je na primjer Šestanovac. Takav posjet uključuje i posjet hidroelektrani Kraljevac u Zadvarju koja je sagrađena davne 1912. godine i u svoje je vrijeme bila najveća na ovim prostorima.

Tu su i poučne staze putevima drevne Berulije i Napoleonova cesta. Ona kroz Brela vodila je do tada najvećih pomorskih luka koje su bile u Baškoj Vodi i Makarskoj, a u blizini je mjesto Pakline koje je luke opskrbljivalo smolom potrebnom za gradnju brodova. Zanimljiva je i ruta Biokovskom cestom sve do vrha sv. Jure (1762 m). Pješačke staze na najvišim nadmorskim visinama u srcu Biokova omogućavaju turistima upoznavanje s nekadašnjim načinom života među pastirskim stanovima u kojima se nekad obitavalo od svibnja do listopada bježeći od ljetnih suša.

Uz njih su i živopisni izvori vode, a u podnožju Biokova turisti mogu iskušati prebogatu ponudu dalmatinskih specijaliteta ovoga kraja i uživati u svježem zraku. Ovo je područje zanimljivo i penjačima i speleolozima. Za profesionalne sportaše i rehabilitaciju tu je centar za medicinsku rehabilitaciju s profesionalnim zioterapeutima i potpunim programom oporavka. Posjet biokovskom kraju ne bi bio potpun bez razgledavanja drevnih crkvica, franjevačkih samostana, brojnih muzeja, povijesnih kula, gomila... Kulturnim spomenicima obiluje obalno područje, ali i dalmatinsko zaleđe.

Zanimljivosti

Samostan sv. Marije u Zaostrogu. 14. st. - ima bogatu knjižnicu s 20.000 knjiga i 24 inkunabule, galeriju etnoloških predmeta i slika (tu je i slika s najstarijim prikazom psa dalmatinera iz 18 st.) i botaničkim vrtom sa 250 biljaka te maslinikom starim 400 godina i poljoprivrednim gospodarstvom čiji se proizvodi mogu kušati i kupiti

Botanicki vrt Kotišina - smješten je na primorskim obroncima Biokova iznad sela Kotišina, na nadmorskoj visini od 350 do 500 metara i sastavni je dio Parka prirode Biokovo, a utemeljio ga je franjevac i znanstvenik dr. fra Jure Radić. Nije riječ o botaničkom vrtu u klasičnom smislu, vec je zamišljen kao „ograđeni dio prirode“, gdje će se moći vidjeti samorodni biljni svijet.

Želite prijaviti greške?