Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krenite u biciklističku avanturu

Bike.hr savjetuje - kako opremiti bicikl za svakodnevnu gradsku vožnju

Bike.hr
Foto: Bike.hr
06.07.2014.
u 08:15

Osim kao jedan od najpopularnijih oblika rekreacije u ovim dugim, ljetnim danima, bicikl se danas sve češče koristi i kao jednostavno, jeftino i praktično prijevozno sredstvo. Međutim, da bi zaista mogli uživati u vožnji te da bi ta vožnja bila prije svega sigurna i udobna, potrebno je vašeg najdražeg dvokotača opremiti odgovarajućom opremom kako bi bez problema zajedno mogli odoljevati različitim izazovima.

Ako se ne sjećete kad ste zadnji put sjeli na bicikl i ako je taj isti bicikl cijele zime skupljao prašinu skriven daleko od svijetla dana, tada je prije svega potrebno provjeriti njegove osnovne dijelove. To uključuje provjeru guma, pogona i kočionog sustava.

Gume prije svega treba napumpati da budu adekvatne za vožnju budući da kroz godinu, ako duže stoje, zračnice izgube tlak te se guma isprazni. Pogonski dio bicikla valja očistiti i nauljiti kako ne bi zapinjao te da duže traje. Kod kočionog sustava valja provjeriti pakne, sajle i uvjeriti se da kočnice još uvijek ispravno rade.

Od opreme koja je neophodna kod svake, pa i najkraće vožnje, kacige uvjerljivo zauzimaju prvo mjesto. Uz kacigu nikako ne smijete izostaviti ni komplet svjetala koji uključuje prednje (bijelo) i stražnje (crveno) svjetlo. Što je svjetlo intenzivnije, tim ćete biti sigurniji na cesti.

Blatobrani nisu uključeni u obaveznu opremu, no izuzetno su praktični u gradskoj vožnji kako bi vas zaštitili od prljavštine na cesti, blata, kiše i sl.

Još jedan neobavezan, ali i veoma praktičan dodatak, je i nosač tereta koji ćete jednostavno montirati na bicikl, a spriječit će nepotrebno opterećivanje leđa, ali i znojenje, što je posebno važno ako ste krenuli na posao.

Foto: Bike.hr

Ono što nikako ne valja zaboraviti je činjenica da, što je bicikl bolji i ljepši, primamljiviji je za krađu. Stoga ja važno da uz bicikl uvijek imate kvalitetan lokot. Što je lokot teži i deblji, to će zahtjevati više truda, fizičkog napora i buke za njegovo probijanje, a to odbija potencijalne lopove.

Ovako opremljen bicikl biti će definitivno sigurniji za vožnju. Bicikl koji je ispravan i jasno vidljiv na cesti čini svog vozača neusporedivo sigurnijim od biciklista koji je bez adekvatne opreme na cesti ili biciklističkom putu. Osim same sigurnosti, postoji cijeli niz praktičnih razloga zašto je bolje voziti kvalitetno pripremljen i opremljen bicikl: udobnost, opuštenost, čista odjeća...

Posebnu pozornost na adekvatnu dodatnu opremu valja obratiti ako se često vozite noću. Noćna vožnja može biti vrlo opasna ako biciklist, odnosno bicikl, nije propisno vidljiv. Neophodno je da bicikl ima prednje i stražnje svjetlo za bicikl, a preporučljivo je i da vozač nosi reflektirajući prsluk ili nekakav reflektirajući element na svojoj odjeći. Sigurnosti nikad dovoljno!

Gotovo svi brandovi dostupni na bike.hr web shopu imaju spektar od cjenovno vrlo prihvatljivih modela do skupih profesionalnih bicikala. Generalno bike.hr ima jedan izdvojeni brand koji je rezerviran isključivo za rekreativnu city vožnju i ženske bicikle s košarom - Cinzia. Od ostalih brandova svakako treba spomenuti Kross, Jamis, Giant, Felt i još preko 10 vrhunskih brandova dostupnih na bike.hr

Bike.hr je web trgovina s najvećom ponudom bicikala i biciklističke opreme u Hrvatskoj – kliknite, opremite svoj bicikl i krenite u biciklističku avanturu!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije