Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraljica ulika

Berba maslina u Istri: Samo anđeli znaju kako je u raju...

masline
Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
1/5
21.11.2011.
u 17:33

Na 217 hektara Agrolaguna njeguje čak 60.000 maslina, na idealnoj lokaciji tik uz more, gdje se plodna istarska crvena zemlja dodiruje s mirisima mora. Na sunčanim poljima rastu domaće, autohtone sorte i one uvezene iz sjeverne Italije

– Kap na kap, kilometri cijevi položenih na crvenu istarsku zemlju dragocjenom vodom pojili su se masline u najvećem hrvatskom masliniku, onom Agrolagune, cijelo ljeto, i u vrijeme najžešćih suša i vrućina.

 ‘'Samo anđeli znaju kako je u raju...'’, zapjevali su domaćini Istrijani dočekujući goste i turiste koji su im ove godine pomogli u berbi, a pritom za taj doživljaj još i platili.

 Znaju anđeli, ali zna i drvo mira, maslina ili, kako je u Istri oduvijek zovu – ulika, a koja se cijelo ljeto pojila vodom, hranila plodnom crvenom zemljom, da bi ujesen obilno rodila oble zelene i crvenkaste plodove koji kriju najbolje i najzdravije ulje.

 Uliki, za koju će mnogi reći da je hraniteljica jer je uz njezino ulje teško ostati gladan, važno je i podneblje, a Poreština i njezina klima upravo su idealni za rast masline. U okolici Starog Červara prema Taru nalaze se maslinici najvećeg proizvođača ulja Agrolagune koji se prostiru na čak 217 hektara i imaju oko 60.000 stabala.

Prva bura, pa tek onda berba

Dobar dio maslinika, čak 125 hektara i 36.000 stabala, nalazi se tik uz more, a u njemu se njeguju mahom autohtone sorte te one sjevernotalijanske koje su izdašne u ulju. Ovogodišnji se urod smatra iznimno dobrim te će se, prema najavama, preraditi gotovo 110.000 litara ekstradjevičanskog ulja najviše kvalitete. Berba je počela iznimno rano, iako mnogi pamte da ju je pratila prva jesenska bura i mraz, a prinos je oko 90 vagona, točnije 45 tona maslina.

 Prema riječima Darija Paulišića, voditelja maslinarstva u Agrolaguni, urod je 20 posto veći od prošlogodišnjeg, što valja zahvaliti navodnjavanju i agrotehničkim mjerama kojima su spriječili posljedice kakve može nanijeti suša i nametnici poput svrdlaša koji su poharali maslinike na jugu Istre.

Darijo, koji tvrdi da s ulikom raste i živi otkad zna za sebe, kaže kako je Agrolaguna uložila oko sedam milijuna kuna u rekonstrukciju pogona prerade, u kojem se sada umjesto dvije tone svaki sat prerade tri i pol tone maslina. Tajna ekstradjevičanstva maslinovog ulja s Poreštine jest u brzini kojom plod od branja dolazi u uljaru i postupku hladnog prešanja te čuvanju ulja u bačvama od inoksa bez prisutnosti zraka. Ni najmanja kap vode ne smije se skriti u pukotinama jer će stradati sve ulje iz bačve u kojoj je temperatura stalna – 18 stupnjeva.  

Koliko zemlji daš, toliko ti i vrati

Koliko od prirode uzmu, toliko joj, kaže Darijo, i vrate, pa iz uljare nema otpadnih voda, a sav kompost odvozi se na obližnje parcele te služi kao prihrana i gnojivo.

Mjesto na kojem od zelenih oblutaka s Červara nastaje mirisno zeleno ulje stari je pogon uljare obnovljen prošle godine te je 500-tinjak kvadrata pretvoreno u najmoderniju i najopremljeniju uljaru u nas. U čak dvije linije koje rade paralelno u satu se preradi oko četiri tone ploda maslina, a osim onih s Agrolaguninih nasada prerađuju se i one iz privatnih maslinika.  

Katja Gašparini, voditeljica Agrolagunine porečke uljare, među rijetkim je ženama koje suvereno vladaju svijetom maslinarstva. Mlada, obrazovana Katja svakodnevno je u maslinicima, s maslinama i uljem.

 – Količinom ulja koje preradimo ne možemo konkurirati Grcima, Španjolcima ili Talijanima, ali kvaliteta nam je zato vrhunska – naglašava K. Gašparini, ističući brojne nagrade – zlatnu medalja za ekstradjevičansko ulje Ol Istria u Jeruzalemu, srebrnu za monosortno ulje Picholino u Los Angelesu... Kvalitetu dokazuje i činjenica da se sve porečko ulje proda, a dobar dio ide i u izvoz te zauzima povlašteno mjesto na policama trgovina delikatesama u Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u. U Agrolaguni, no ne samo ondje, zalažu se za brendiranje istarskog maslinova ulja, čime bi se zaštita izvornost i tako spriječile manipulacije. Dobar dio maslinika, čak 125 hektara i 36.000 stabala, nalazi se tik uz more, a u njemu se njeguju mahom autohtone sorte te one sjevernotalijanske koje su izdašne u ulju. Ovogodišnji se urod smatra iznimno dobrim te će se, prema najavama, preraditi gotovo 110.000 litara ekstradjevičanskog ulja najviše kvalitete.

Ključne riječi

Komentara 1

BE
betezni
09:01 22.11.2011.

Uz ovaj članak bi trebalo pisati da se radi o promotivnom materijalu za Todorića...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije