Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mercerova lista

Beč je najbolji grad za život, evo na kojem je mjestu Zagreb

Beč, vienna
Foto: Reuters
1/2
14.03.2017.
u 07:22

U istraživanju se uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika, kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš...

Glavni grad Austrije Beč još je jednom prvi po kvaliteti života na tradicionalnoj listi gradova američke tvrtke Mercer, koja hrvatsku prijestolnicu Zagreb navodi kao 98. grad najugodniji za život.

Na Mercerovoj listi nalazi se 231 grad. Prvo mjesto već osmu godinu uzastopce drži Beč, dok je na posljednjem mjestu ponovo Bagdad.

U istraživanju se uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika, kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš... 

Beč je ponovo najbolji zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetne zdravstvene skrbi, umjerenih cijena stanovanja i jeftinog gradskog prijevoza.

Na drugom je mjestu Zürich, treći je Auckland, četvrti München, a peti Vancouver. U TOP 10 su i Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Basel.

Globalni centri kao što su London, Pariz, Tokio i New York nisu ni među prvih 30. Pariz je na 38. mjestu, London je 40., New York na 44. mjestu, a Tokio je 47. 

Na ljestvici najboljih gradova za život našao se i Zagreb, koji drugu godinu uzastopce zauzima 98. mjesto. Od susjednih zemalja, Ljubljana se nalazi na 76. mjestu, Beograd je 138., a Sarajevo drži 159. poziciju.

Od azijskih gradova najviše je rangiran Singapur na 25. mjestu, dok je od američkih gradova na najvišem mjestu San Francisco na 29. poziciji. U Africi najugodniji grad za život je južnoafrički Durban na 87. mjestu..

Pet najgorih gradova za život su Khartoum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Srednjoafrička Republika) i Bagdad (Irak)

>>Sigurnost, obrazovanje, infrastruktura... Ovo je najbolji grad za život

Ključne riječi

Komentara 16

NE
neznanac
07:58 14.03.2017.

Najbolji grad za zivot je onaj u kojem se dobro oajecas,imas sve sto ti je potrebno i mozes reci ovo je moj dom.

AP
ante_pustinjak
10:24 14.03.2017.

unatoč svih pogodnosti i prednosti, ima beč i svojih sitnih nedostataka (živim od proljeća 1975. u beču). recimo, obračun potrošnje vode (po m2 a ne po broju osoba/životinja koje žive u stanu!) pa odvoz smeća (samo jednom tjedno!). nekad prije su za vožnju javnim prometalima postojale tzv. "streckenkarten" za nekoliko postaja (2-4) a to je već davno ukinuto. isto kao i u zagrebu, posvuda se želi uvesti obvezna pristojba za parkiranje automobila. nekada davno je jedna od glavnih ulica od katedrale sv. stjepana pa do opere (kaerntnerstrasse) bila prometnica u oba smjera. pa je izgradnjom podzemne željeznice postala široka pješačka zona. a sad je krcata kafićima odn. terasama koje zauzimaju više od polovice pješačke zone i nagrđuju taj urbani prostor. isto je i s najpoznatijom tzv. "shopping" ulicom mariahilferstrasse. u beču i općenito u austriji su pića od 5 do 10 puta skuplja nego u dućanima. (primjerice, pivo u veletrgovini možete nabaviti ispod 0,5€ dok će cijena u krčmi/kafiću ići od 3,5€ naviše. slično je i s cijenom šalice kave...) eto, to bi bile neke od sitnih zamjerki ovom najudobnijem mjestu za život na svijetu...

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
11:48 14.03.2017.

Naravno da je Bec najbolji-ja zivim tu :-D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije