Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od najmanjih nogu

Bebe uče govoriti već u četvrtom mjesecu

dijete
31.03.2011.
u 12:35

Dosad su lingvisti mislili da se te mogućnosti spoznaje razvijaju kod djece tek oko 18. mjeseca života

Najnovije istraživanje Instituta Max Planck iz Leipziga pokazalo je da bebe mogu vrlo rano usvojiti gramatička pravila nekog jezika. Znanstvenici pod vodstvom Angele Friederici puštali su talijanske rečenice četveromjesečnoj njemačkoj bebi. Kako su mjerenja na EEG-u pokazala, mozak četveromjesečne bebe u petnaest minuta zapamtio je sintaktička pravila i počeo reagirati na svako odstupanje od naučenih obrazaca. Dosad su lingvisti mislili da se te mogućnosti spoznaje razvijaju kod djece tek oko 18. mjeseca života. Prof. Friederici smatra da se to događa znatno ranije.

– U toj se dobi još ne mogu registrirati sadržajne greške – kaže Friederici, ali dokazali smo da bebe reagiraju na gramatičke pogreške u izgovoru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije