Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMAG

Balonom iznad regije vina i tartufa iskustvo je koje se ne zaboravlja

'04.08.2013., Umag - Na plazu Afrika zalazi lokalno stanovnistvo.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/Vecernji list/PIXSE'
1/7
08.08.2013.
u 17:00

Bogata povijest: Stara jezgra Umaga i danas oslikava raskoš rimskih vremena.

Umag je prvi grad na ulasku u Hrvatsku sa sjevera. Venecijanske kuće, sačuvani dijelovi zidina i kula, renesansne i barokne crkve... stara jezgra Umaga i danas oslikava raskoš rimskih vremena.

Tako se u uskoj Epifanijevoj ulici na broju tri nalazi jedini umaški ranokršćanski sarkofag iz, pretpostavlja se, početka šestog stoljeća.

Posebno je zanimljiv, recimo, potonuli grad Sipar. Mali je to poluotok što se plimom pretvara u otočić, a duž kojeg su vidljivi ostaci ruševina drevnog kaštela. Za velikih oseka prije pedesetak godina, kažu u Gradskom muzeju, još su se mogli vidjeti podovi mozaika, soba, kupališne zgrade... No, danas su primjetni tek sitni dijelovi. More ga je progutalo.

Posebno značenje ima i umaška naušnica. Jedinstveni primjerak u svijetu pronađen je za arheoloških istraživanja na Trgu slobode prije osam godina. Zlatar Njaci Široka jedini izrađuje repliku naušnice, i to na isti način kako se i nekad izrađivala, uz pomoć sprave u koju ide pijesak potopljen na određenoj temperaturi vode. Cijena: tisuću kuna.

– To je idealan dar za one koji iz Umaga žele otići s posebnom uspomenom – kaže 60-godišnji zlatar.

I doista, taj je povijesni dio Umaga, čini se, njegova ponajveća atrakcija. Plaže su ili betonske ili stjenovite. Većina ugostitelja žali se i da je turistička sezona slaba. Pozornica nasred glavnog trga cijelo vrijeme, kažu, zjapi prazna.

– Sramota je da nema nikakvih događanja, nastupa ili predstava – komentiraju međusobno i ćakulaju uz kavu. Prometa nema.

– Ne isplati mi se uopće otvarati radnju prije večeri – žali se jedan od trgovaca.

Nema ni ludih noćnih izlazaka. Tek pokoji beach bar koji radi poslije ponoći. No, turističku ponudu Umaga od ovoga ljeta znatno obogaćuje – let balonom!

Lagano lebdjeti ljetnim nebom iznad regije vina i tartufa neponovljivo je iskustvo koje tijekom cijeloga kolovoza organizira Istraturist u suradnji s Balon klubom Zagreb. Tri do četiri sata leta koštaju oko 1800 kuna.

>>Bol - Raj ljubaznih domaćina i kamenitih uličica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije