Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Bajkovit vikend u Slavoniji

Kumlerov dvorac
Foto: Igor Šeler
1/8
06.10.2022.
u 16:26

Vruće ljetne zrake sunca počele su napuštati gradove i samim time valja iskoristiti svaku priliku koje pruža bablje ljeto.

Izmjena godišnjih doba iz dana u dan pokazuje svoje boje te je sada savršeno vrijeme za opuštanja u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Istok zemlje pruža sve čari koje su potrebne za idealno opuštanje s obitelji. Mnogi će se složiti da dijelovi Hrvatske izgledaju kao prizor iz bajke. Otkrijte mjesto gdje su bajke zaista nastale!

Ako ste odrasli uz hrvatske priče i bajke, zasigurno su Vam poznate one o Tintiliniću, Regoču i šegrtu Hlapiću. Približite i svojoj djeci dašak čarolije i ujedno probudite dijete u sebi - uskočite u auto i zaputite se u Slavonski Brod, točnije, u kuću Ivane Brlić-Mažuranić. Istražite mjesto u kojem su nastali bajkoviti likovi te poslušajte inspiracije koje se kriju iza njih. Iako je Ivana Brlić-Mažurani ispričala mnogo priča, još ih je mnogo ostalo ne ispričanih u ovom kraju.

U Slavonskom Brodu smjestila se iduća lokacija koja je idealno mjesto za nastavak bajkovitog vikenda - tvrđava Brod. Ona je jedna od važnijih strateških i prometnih mjesta koje je kroz povijest kontroliralo granični prijelaz prema Turskoj i povezivalo glavne trgovačke putove. Posjetite baroknu građevinu koja stoljećima čuva granicu, ali i baštinu, te kulturu Brodsko Posavskog kraja. Uz šetnju predivnom prirodom i muzejem saznajte nešto više o povijesti, tradiciji i legendama.

Kada ogladnite, navratite do Slavonskog dućana – zajednice proizvođača novogradiškog kraja. Tamo ćete zasigurno uživati u craft pivima i domaćem ginu te starim recepturama kulena, kobasica, pršuta i ostalih specijaliteta tog kraja. Ostatak svoje avanture svakako ne možete nastaviti žedni! Degustirajte različite sorte vina u vinariji Galić u Stupničkim Dvorima oko koje se proteže bajkoviti vinograd star 30-ak godina, te uz čaroban pogled i dobru kapljicu chardonnay-a probudite svoja osjetila.

Kako će se dan bližiti kraju svratite do salaša Savus koji se smješten u samom srcu Slavonskog Broda - tu ćete se zasigurno uvjeriti u tradicionalnu slavonsku gostoljubivost. Nedaleko od Slavonskog Broda pronaći ćete jedinstven mali raj – OPG Starci, u istoimenom selu za smještaj nudi kućice nalik onima iz Hobita.
Ako ste fan potpunog etno doživljaja u Eko etno selo Stara Kapela možete se smjestiti u nekoj od starinskih kućica koje se nalaze među obroncima Požeške gore, poštujući tradicionalnu slavonsku arhitekturu i običaje. Sličan ugođaj će vas dočekati u obiteljskom gospodarstvu Paljevine koji odiše ugođajem nekih davnih, prošlih vremena. Ukoliko želite doživjeti pravi Slavonski hedonizam, a nakon toga se sasvim „isključiti“ kuća dida Tunje je destinacija za Vas – doživite hedonizam uz raznovrsnu ponudu tradicionalnih jela s visoko kvalitetnim namirnicama kojima obiluje Slavonija, a potom se okušajte se u avanturi suživota s prirodom u robinzonskim kućicama na mirnom djelu šume.

Ako ipak niste fan robinzonskog turizma, navratite do ranča Ramarin gdje Vas očekuje različiti izbor tipa smještaja. Izaberite između hostela, kampa i bungalova te doživite Slavoniju na moderniji način s daškom tradicionalnog koji će Vas u potpunosti oduševiti. Ramarin pruža jedinstveni doživljaj ravničarskog ruralnog krajolika te pregršt aktivnosti, a posebno se ističe svojim vrhunskim grlima raznih sorti konja.

Doživite Slavoniju u svojoj punoj autohtonosti i kraj svoje bajkovite avanture provedite nezaboravno! Između mnogih aktivnosti poput pecanja i najma bicikla, u ranču Ramarin možete izabrati djeci omiljenu aktivnost– jahanje- ili ako ste hrabriji odletite ka zalasku sunca panoramskim letom sa sportskog aerodroma.

S kopna ili iz zraka, Brodsko Posavska županija svakako će biti idealno odredište za Vaš bajkoviti vikend.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije