Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Multipli mijelom

Američka FDA odobrila novi lijek za liječenje raka krvi

stanice raka
Foto: Thinkstock
07.12.2015.
u 10:10

Kod multiplog mijeloma nenormalne, zloćudne plazma stanice nekontrolirano se umnožavaju u koštanoj srži. Bolest na organizam djeluje štetno samim rastom i širenjem tumora, prvenstveno u koštanoj srži

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novi molekularni entitet, odnosno novi lijek za liječenje raka krvi koji stimulira imunosni sustav da se učinkovitije bori protiv kancerogenih stanica te produljuje trajanje remisije za oko pet mjeseci, prenosi Business Insider.

Lijek elotuzumab u suradnji su razvile globalne biofarmaceutske tvrtke Bristol-Myers Squibb (BMS) i AbbVie, a na tržištu će se naći pod nazivom Empliciti.

Riječ je o četrdesetom novom lijeku što ga je FDA odobrila u 2015. godini i trećem odobrenom u zadnjih mjesec dana za liječenje ove vrste karcinoma.

Empliciti će se koristiti u kombinaciji s dva druga lijeka u liječenju pacijenata oboljelih od multiplog mijeloma koji su prethodno primali jednu do dvije vrste lijekova.
Multipli mijelom ili plazmocitom progresivna je zloćudna hematološka bolest, rak vrste krvnih stanica - plazma stanica.

Kod multiplog mijeloma nenormalne, zloćudne plazma stanice nekontrolirano se umnožavaju u koštanoj srži. Bolest na organizam djeluje štetno samim rastom i širenjem tumora, prvenstveno u koštanoj srži, ali se javlja i niz komplikacija zbog kojih se povećava gustoća krvi, pada imunitet pa je organizam podložniji infekcijama, dolazi do oštećenja bubrega i osobito do oštećenja kostiju. 

Empliciti aktivira imunosni sustav organizma koji odbija kancerogene stanice. 

Klinička testiranja u kojima je sudjelovalo više od 600 pacijenata pokazala su da je Empliciti u kombinaciji s Revlimidom (lenalidomid) i deksametazonom puno učinkovitiji nego prethodna terapija samo Revlimidom i deksametazonom.

Relativno smanjenje rizika od napredovanja bolesti ili smrtnog ishoda kod pacijenata iznosilo je oko 30 posto, pokazala je studija čiji su rezultati u kolovozu objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine.

"Empliciti djeluje na drukčiji, učinkovitiji način, izravno napadajući stanice mijeloma te potiče 'natural killer' (NK) stanice da unište stanice mijeloma", rekla je glasnogovornica BMS-a.

Bolest je najučestalija kod starije populacije i povezuje se s procesom starenja čija je posljedica smanjenje imunosnog nadzora organizma nad nastankom zloćudnih tumora, a može biti i posljedica dugogodišnje akulumacije toksičnih čimbenika, primjerice kod zaposlenih u poljoprivredi, industriji nafte, kožnoj industriji i kozmetologiji. 

>>Tumor se može otkriti iz kapi krvi

Komentara 4

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
11:17 07.12.2015.

soda bikarbona je jeftinija, jel tako.

NI
Nikomah95
10:27 07.12.2015.

Halo, Bing! Kako brat? Cijena? Sitnica! 5-10000$ vjerojatno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije