Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preosjetljivost na zimu

Alergija na hladnoću u nekim slučajevima može završiti i smrću

'unutrasnja, 19.12.2009., varazdin, snijeg koji pada cijeli dan izazvao je velike guzve u prometu i stvara probleme pjesacima Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
20.12.2009.
u 18:10

Procjenjuje se da od preosjetljivosti na hladnoću pati oko pet posto alergičara, a obično se javlja u mlađoj dobi, simptomi nestaju čim se bolesnik utopli

Alergije izazvane hranom, tvarima koje udišemo, lijekovima i slično svima su manje-više znane, no manje je poznato da upravo traje sezona alergija na – hladnoću! Takve alergijske reakcije izazvane su kontaktima s hladnim predmetima, ledom, snijegom, vodom, vjetrom... Već nakon nekoliko minuta javlja se osip popraćen svrbežom, crvenilo, oticanje, najviše na mjestima izloženim hladnoći poput lica ili ruku.
Oprez i za ljetnog kupanja

Može se javiti oticanje usana, očiju, uški, nosa, čela ili čak cijele glave. Mogući su i “flekovi” po cijelom tijelu, smetnje u disanju ili čak anafilaktički šok koji može završiti kobno ako se bolesniku pravodobno ne pruži pomoć. Anafilaktički šok najčešće se događa pri naglom ulaženju ili skoku u hladnu vodu, pa na oprezu treba biti i ljeti. Oni koji na hladnoću ne reagiraju burnije od crvenila, laganog osipa i svrbeža često godinama ne prepoznaju da je riječ o alergiji.

 

Procjenjuje se da od preosjetljivosti na hladnoću pati oko pet posto alergičara, a obično se javlja u mlađoj dobi.Simptomi brzo nestanu čim se bolesnik utopli pa je izbjegavanje hladnoće (osobito rano ujutro i navečer) i utopljavanje najbolja prevencija. Dakako da je to u zimskom razdoblju vrlo teško i da se bolesnici moraju odreći zimskih radosti poput skijanja, grudanja ili sanjkanja. Treba izbjegavati i hladnu hranu (osobito sladoled i druge ledene deserte) i pića te dodirivanje hladnih predmeta. Napad na organizam

 U ublažavanju alergijskih reakcija na hladnoću pomažu i antihistaminici (protualergijski lijekovi) koje treba uzeti najmanje pola sata prije izlaganja hladnoći. No stručnjaci upozoravaju da se kod alergija na hladnoću u organizmu ne oslobađa samo histamin nego i acetilholin, pa pomažu i lijekovi s antiholinergijskim učinkom. Generalizirani oblici alergije na hladnoću mogu se liječiti i kraćim davanjem kortikosteroida u injekcijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije