Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alternativno

Akupunktura olakšava trudnoću i vodi do bezbolnog poroda

maršalek
27.03.2010.
u 09:02

Akupunktura olakšava bol, smanjuje mučnine i regulira apetit i žudnju za hranom.

Kad bih opet zatrudnjela, ponovno bih se odlučila za alternativnu medicinu, kaže Osječanka Daniela Maršalek koja je prije tri godine radi lakšeg porođaja prošla tretmane akupunkture.

Ublažavanje mučnine

Bockanju iglicama podvrgla se i kako bi ublažila mučninu, a sad, otkriva, samo žali što i u prvoj trudnoći nije znala za olakšavajuće kineske metode.

– Prvi porođaj bio mi je stvarno težak. Napatili smo se i sin Jan i ja, a cijela trudnoća prošla mi je u užasnim mučninama. Iako sam htjela drugo dijete, nije mi bilo svejedno kad sam otkrila da sam ponovno trudna. Onda me moja ginekologinja pitala jesam li spremna iskušati tretman akupunkturom. Odgovorila sam potvrdno, a na moj upit gdje se održava tretman, iznenadila me kad je rekla “pa kod dr. Mirne Bobić u osječkom KBC-u” – kaže Daniela koja je sina Jana rodila prije sedam godina, a kćerčicu Lu prije tri godine.

Odmah se, dodaje, javila ginekologinji pa je već u drugom mjesecu trudnoće počela s tretmanima protiv mučnine. Iglice joj je liječnica zabijala u uho i podlakticu, a pri tretmanima za lakši porođaj, koji se provode od 36. tjedna trudnoće, zabijala ih je u potkoljenicu.

– Dr. Bobić mogu ponovno reći velika hvala! Za razliku od Jana koji se napatio pri rođenju, Lu je samo izletjela! – smije se Daniela upućujući sve buduće majke na osječku specijalisticu ginekologije, ali i alternativne kineske medicine. Međutim, dr. Bobić preselila se u Beč, ali njezina zagrebačka kolegica dr. Jeannette Gjurić iz Poliklinike Sinteza objašnjava da je prije svakog tretmana potrebno napraviti kinesku dijagnostiku koja se temelji na promatranju, detaljnoj anamnezi te dijagnozi pulsa i jezika.

Bezbolne iglice

– Pacijentice uvijek moraju donijeti i svu medicinsku dokumentaciju jer takvi tretmani moraju svakako uzeti u obzir i ginekološke nalaze. Naime, postoje različiti uzroci zašto se kod trudnica pojavljuju simptomi mučnine – kaže dr. Gjurić, specijalistica anesteziologije, reanimacije i intenzivne medicine te tradicionalne kineske medicine.

Svaka pacijentica, dodaje, dobiva i dijetetske savjete, metode kuhanja određenih čajeva te način prehrane, što uz akupunkturu na koju moraju dolaziti dva puta u tjednu daje sjajne rezultate. U vezi s olakšavanjem porođaja, navodi dr. Gjurić, akupunkturom se može skratiti cerviks, uskladiti trudovi i smanjiti bolovi.

– Žena može doći na tretman i poslije porođaja ako ima poremećaj i probleme pri laktacije, kod upala dojki ili želi što više povećati laktaciju. Žene su u tom razdoblju jako iscrpljene pa ih se može i energetski podići – zaključuje specijalistica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije