Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Aktivno uživajte u Koruškoj zimi

Koruška
Foto: Kärnten Werbung
1/8
PR
Autor
PR članak
01.12.2015.
u 08:00

Umiriti se, napuniti baterije i napokon opet osjetiti snijeg pod nogama. Gotovo nigdje se „užitak življenja“ ne može osjetiti kao u Koruškoj. Zimovanje u najjužnoj saveznoj pokrajini Austrije ne znači da je u prvom planu natjecanje, u smislu „više, brže, dalje“, ovdje se jednostavno valja prepustiti aktivnom užitku i radosti življenja. Okvirni uvjeti za to ne mogu biti bolji: planinski krajolik bogat raznolikostima s predivnim pogledima, idiličnim jezerima i blagom zimskom klimom s posebno velikim brojem sunčanih dana. Budući da se Koruška nalazi na tromeđi Austrije, Italije i Slovenije, ovdje se u kulinarstvu osjeća i utjecaj alpsko-jadranske regije.

Bez obzira jeste li početnici, povratnici na skije ili pak znalci – tko želi skijati u Koruškoj, ovdje će doista doći na svoje. Za raznovrsnost pobrinut će se 31 skijališta u Koruškoj i Istočnom Tirolu i oko 800 kilometara staza koje su zajamčeno zasniježene. Za nezaboravne doživljaje na snijegu pobrinut će se, ovisno o vašoj volji, raspoloženju i zahtjevima, visokoalpske staze usred moćnih tritisućnjaka te široke, udobne staze za obitelji ili staze za mogulsko skijanje kao i halfpipesi. Preporuka za one koji doista znaju uživati: skijanje na suncu uz tople proljetne sunčeve zrake. U osobito povoljne skijaške karte, i to ne samo za obitelji, spada „Kärnten-Osttirol-Gold“ kao i mnoge regionalne skijaške karte i paket-aranžmani s uključenim raznim atraktivnim pogodnostima. Budući da je 2016. prijestupna godina, a 29. veljače izuzetan dan, neka od skijališta Koruške nude posebne uvjete – primjerice besplatno skijanje i besplatni wellness za one koji taj dan slave rođendan. Želite ponovno otkriti novu ljubav? U tom slučaju vam preporučamo tečaj za povratnike na skije u našim domaćim školama skijanja.

Mnogi vrhunski doživljaji zimovanja u Koruškoj se nalaze izvan staza.

Dok zaljubljenici u planinsko skijanje, sudionici skijaških tura i freerideri provode vrijeme u gorju, ljubitelji skijaškog trčanja otkrivaju najljepše panoramske ture, a klizači na ledu zimski krajolik na potpuno zaleđenoj prirodnoj površini. Naime, Weissensee se smatra najvećom zaleđenom prirodnom površinom u Europi. Želite li napuniti baterije i priuštiti vašem srcu malo odmora, onda su zimske šetnje kroz zasniježeni krajolik ili vožnje konjskim zapregama pravi izbor za vas: u nezaboravne doživljaje svakako se ubraja „Zvjezdana noć“ u Heiligenblutu i pješačenje u krpljama po mjesečini na Dobratschu.

Sa staze izravno u terme, tako glasi geslo regije zimskih sportova Bad Kleinkirchheim. Iz kompleksa sauni u termalnom kupalištu Römerbad dijeli vas samo nekoliko koraka od zabave zimskih sportova. Fascinantne su i Kärnten Therme u Villachu – rekreacijski kompleks s prostranim toboganima ili plivanje poput Male sirene obožavaju u prvom redu oni najmlađi posjetitelji. Preporuka: Boravak u sauni po mjesečini.

Želite li se i tijekom zime kupati u koruškim jezerima, onda to možete učiniti prilikom novogodišnjeg plivanja u Veldenu am Wörthersee, ali i u zagrijanim hotelskim kupalištima na Millstätter See, Wörthersee i Turracher See. Nemojte zaboraviti koruška kupališta u Millstattu i Pörtschachu, koja i tijekom zime pružaju wellness na jezerima u kombinaciji s pogledom koji promatrača jednostavno ostavlja bez daha.

 

Brojna događanja vezana uz običaje ovog kraja kao i tradicionalne priredbe pomoći će vam da zaista dobro upoznate ovu zemlju i njezine ljude. U Koruškom adventu imat ćete mnoštvo mogućnosti pripremiti se za ovaj sveti blagdan. Posebni vas ugođaj očekuje na Wörtherseeu uz vožnju brodom, plutajući adventski vijenac i događanja povezana s ovdašnjim običajima. U Veldenu am Wörthersee dječica postaju mali pomagači Kriskindlu, a u Pörtschachu se možete, slušajući pjesme ovdašnjih zborova, zagrijati na toplini zapaljenog ognja. Na adventskim sajmovima u Villachu i Klagenfurtu am Wörthersee možete nabaviti rukotvorine iz Koruške, no to nije sve – kulinarske poslastice kao i svečani koncerti također na poseban način privlače pažnju svih posjetitelja. Iznimno lijepo mjesto na kojem se možete sabrati i zaboraviti svakodnevnicu je Kap 4613 na jezeru Millstätter gdje plutajuća božićna terasa služi kao kulisa. Kao specijalna događanja želimo izdvojiti: Klöcklere (to su oni koji kucaju na vrata) u Gegendtalu, zatim običaj potapanja božićnog drvca ili procesiju za svijećama uoči Svijećnice u Bad Eisenkappelu u veljači.

Osim pučkim običajima, Koruška se ističe i bogatstvom kulinarstva. U koruškoj alpsko-jadranskoj kuhinji svježe namirnice iz regije, drevne kuharske tradicije i nove interpretacije stapaju se u jednu ukusnu cjelinu. Čak i vino, mošt i žestice u Koruškoj često potječu iz domaće proizvodnje. Kao što je to red za doista autentičnu kuhinju: ono što je oblikovalo ovu kuhinju su različite regije kao i mijena godišnjih doba. Obavezno biste trebali kušati koruške Käsnudle, Reindling, koruški Laxn, pancetu iz Gailtala ili pak rakiju od limbovine.

Vrhunska događanja iz našeg kalendara: „Schlag das ASS“, najduža skijaška utrka na svijetu (15./16. siječnja), Winter Open Air „Kad svira muzika“ u Bad Kleinkirchheimu (23. siječnja), Alternativna tura kroz 11 gradova na Weissenseeu (21. do 31. siječnja), Servus dan boćanja na ledu za cijelu obitelj na Weissenseeu (14. veljače) ili Full Metal Mountain na Nassfeldu (28. ožujka – 3. travnja).

Više informacija na www.koruska.info i info@kaernten.at

Želite prijaviti greške?