Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sklonije konsenzusu

Ako su žene u manjini, najčešće – šute!

Prekinuta šutnja, film, Metropolis, MSU
arhiva VL
20.09.2012.
u 12:41

Pod ženskim utjecajem odluke su drugačije, no u nekim situacijama teško se čuje njihov glas

Žene su sklonije konsenzusu od muškaraca, pokazalo je istraživanje politologa Chrisa Karpowitza sa sveučilišta Brigham Young i Tali Mendelberg s Princetona.

U istraživanju 94 skupine od kojih je polovina o hipotetski zarađenom novcu odlučivala većinom glasova, a druga polovina jednoglasno, uočeno je da su žene bile puno aktivnije kad se radi o jednoglasnom odlučivanju. Traženje konsenzusa, dakle, hrabri žene iako su u svim skupinama bile u manjini. Ako se pak radilo o odlukama koje se donose većinom glasova, oklijevale su govoriti.

 Malobrojnije – šutljivije

Općenito, ako se nalaze u manjini u nekoj grupi, žene govore čak 75 posto manje. Zanimljivo, neke su odluke bile drugačije kad su u njima sudjelovale i žene. 

– U raznim odborima žene su često u manjini, a skupine često koriste pravilo većine u odlučivanju. Tako je manje vjerojatno se žene vidi i da one sebe vide kao utjecajne u skupini i da osjećaju kako se njihov "glas čuje" – zaključila je Tali Mendelberg, a prenosi Livescience.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije