Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez!

Ako pijete 3 gazirana pića na tjedan, veći je rizik od nastanka raka dojke

žena pije piće
Foto: Thinkstock
01.07.2014.
u 12:05

Problem je u žena s većim grudima i u tome što će, u slučaju da se formiraju kancerogene stanice, teže primijetiti njihovu pojavu

Žene koje piju tri ili više gaziranih pića na tjedan mogu se suočiti s povećanim rizikom od razvoja raka dojke, otkrilo je istraživanje.

Istraživanjem je otkriveno da konzumacija slatkih pića povećava gustoću dojki, a žene s "gušćim grudima" imaju veći rizik od razvoja raka jer je više stanica koje mogu postati kancerogene, piše Daily Mail.

Problem u žena s takvim grudima jest i u tome što će, u slučaju da se formiraju kancerogene stanice, teže primijetiti njihovu pojavu pa postoji opasnost od kasnijeg dijagnosticiranja raka dojke čak i s pomoću mamografije.

Voditeljica istraživanja koje je provedeno u Quebecu, Caroline Diorio istaknula je da je konzumacija šećera u svijetu porasla. 

"Rezultati ovog istraživanja pokazuju kakav učinak takva nepravilna prehrana može imati na gustoću dojki, a to je jedan od najčešćih uzroka povećanog rizika od raka dojke. "

Žene koje su sudjelovale u istraživanju, a koje su pile više od 3 gazirana pića na tjedan, imale su prosjek od 29,6 posto u gustoći dojke, dok su žene koje nisu pile toliko gaziranih pića imale prosjek  26,2 posto u gustoći dojke.

>>3D mamografijom otkrije se više invazivnih tumora, manje je lažnih uzbuna, ali zračenje je veće

>>Izloženi smo im svaki dan, a mogu prouzročiti rak dojke

Komentara 2

DU
Deleted user
12:57 01.07.2014.

U nalovu su optuzena gazirana pica, a u tekstu teta autorica spominje konzumaciju secera. Mislim da bi trebalo malo pazljivije citati znanstvene radove i tek onda pisati clanak. I da, secer je taj koji je optuzen za porast denziteta dojke. I vjerojatno gazirana pica sadrze secer ali ne sva. Pa je onda autor teksta pomislio na Coca-Colu i tu napravio poveznicu za svoj naslova. Prestanite strasiti zene.

LI
liliZG
14:30 02.07.2014.

gluparije, onda po tome , ove moje dvije šljive ne bi nikad mogle oboljeti od raka dojke, što je nebulozno... jer gustoća dojke je najveći uzročnik raka, ...stvarno prestanite trkeljati gluposti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije