Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Akcija za kupce znači uštedu i dobar osjećaj

Trgovački lanci najčešće nude tjedne akcije s cijenama nižim i do 50 posto, a malo su rjeđe one dnevne, koje su za kupce zapravo i najpovoljnije
20. siječnja 2011. u 10:33 1 komentara 9 prikaza
trgovina
Foto: Arhiva Večernjeg lista

Vjerojatno nema proizvoda koji se barem jednom nije našao na akciji u trgovačkim lancima! Od mesa do voća i povrća te kućanskih potrepština, na svemu se može uštedjeti, barem tako tvrde trgovci. 

Svjesni toga, kupci se sve više okreću toj akcijskoj kupnji koja može biti povoljnija i do 50 posto. Zbog smanjenja kupovne moći građana, borba trgovačkih lanaca akcijama sve je veća, a promotivne letke ukućani sve češće pomno proučavaju na kuhinjskom stolu umjesto da ih bace u smeće. 

– Kupujem na akcijama redovito i ne znam je li doista tako, ali čini mi se da uštedim nešto novca. Akcije pružaju dobar osjećaj – kaže Zagrepčanka Anita M. 

Kriza je prvi razlog zbog kojeg je Anita kao i mnogi drugi počela pratiti akcije, a trgovci bez obzira na loše stanje novčanika građana vjeruju u njih. 

– Prodaja akcijskih proizvoda uvijek je bila veća bez obzira na gospodarsku situaciju – kažu iz Bille. 

Na akcije se stavljaju najtraženiji proizvodi ili pak prigodni. 

– Pri odabiru proizvoda rukovodimo se time da je riječ o onima koji su kupcima relevantni za kupnju. Kupcima nudimo i akcijsku ponudu barem nekoliko artikala svježeg mesa te voća i povrća. Trudimo se i prilagoditi određenoj sezoni koja je u određenu trenutku aktualna – ističu iz Konzuma. 

Trgovački lanci većinom imaju tjedne akcije, ali i dnevne ili na nekoliko sati koje su i najčešće najpovoljnije. Među izuzetno popularnima pokazale su se one u večernjim satima pred samo zatvaranje kada je u toplotekama lanaca snižena pripremljena hrana, i do 50 posto. 

Ipak, na akcijama se najbolje prodaju proizvodi koji su kupcima i najnužniji poput osnovnih namirnica, svježeg mesa te voća i povrća.

Osim hrane, na akciji svaki mjesec i tehnika, posuđe, tekstil...

Akcijsku ponudu Konzum ima svaki tjedan od ponedjeljka do nedjelje, a objavljuje se u katalogu. Akcije vikendom u Konzumu traju od četvrtka do nedjelje. Postoji i neprehrambeni katalog u kojem se nudi oprema za dom, tehnika, posuđe, tekstil i slični proizvodi, a izlazi jednom na mjesec sredinom mjeseca te vrijedi za Superkonzumove prodavaonice. Imaju i već svoju tradicionalnu akciju kojom je umirovljenicima omogućena kupnja s deset posto popusta.

Na akciji u tjednu oko 200 proizvoda

Kauflandove reklamne novine izlaze tjedno s ponudom akcijskih proizvoda čije cijene vrijede od četvrtka do srijede. Riječ je o dvjestotinjak proizvoda. Uz ovu akciju, imaju i nekoliko odabranih proizvoda čija akcijska ponuda vrijedi od ponedjeljka do srijede.

Sniženo i svježe meso, voće i povrće

Fiksni termini akcija u Billi tjedne su akcije koje se oglašavaju putem tjednog letka. Cijene u letku vrijede tjedan dana, od četvrtka do četvrtka. U akcijskome tjednu postoji i dodatna akcija petkom za cijele robne skupine proizvoda (- 20%) te dodatne akcije od četvrtka do nedjelje po supercijeni za jedan proizvod svježeg mesa i jedan proizvod svježeg voća ili povrća.

Uz akcije i popusti na sljedeću kupnju

Uživajmo s Mercatorom akcija je u kojoj su proizvodi sniženi i do 50% (voće, povrće, meso...). Za kupnju iznad 300 kn utorkom u većim Mercatorovim trgovinama daruju kupon sa 10% popusta, koji se može iskoristiti sljedeći utorak. Četvrtkom umirovljenici imaju 10% popusta na kupnju.

Kupci najviše kupuju na akcijama

Letke s posebnim ponudama i akcijama tjedno i dnevno imaju i drugi trgovački lanci poput Interspara, Plodina, Tommyja i drugih. Primjerice, Lidlovi su akcijski dani ponedjeljak, četvrtak i subota. Postoje i posebni letci za neprehrambene artikle u kojima su na akciji tekstil, kućanske potrepštine, tehnika i ostali proizvodi koji se obično mogu kupiti u lancima.

 

Vladimir Putin
Zaslužio je
Svima dragom Hrvatu naklonio se i Putin, tim se ordenom samo izabrani mogu pohvaliti
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • -obrisani-:

    Obvezno na svim akcijama provjerite datum valjanosti,,,najćešće je to roba s danom ili dva valjanosti. Osobno sam se uvjerio Hrvatski lanci prodaju smeće,koje EU odbacuje