Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Akademija zdravog življenja: More izvor opstanka

akademija zdravog življenja (1)
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/11
PR
Autor
PR članak
19.10.2010.
u 11:17

Kuhinja istarskog težaka iz prirode je otimala sve što se moglo skuhati

Anica Mirosavljević, studentica iz Slavonskog Broda, Paula Kosić, menadžerica u turizmu s Krka, i Daria Coc Štokić, umirovljenica iz Zagreba, odabrane su čitateljice koje su proteklog utorka kuhale na prvoj radionici Electroluxove i Večernjakove Akademije zdravog življenja.

I dok su Anica i Paula prvi put sudjelovale na ovakvoj radionici, gospođa Daria Coc pridružila nam se već četvrti put.

– Jako mi se sviđa ova Akademija. Sve što sam ovdje kuhala pripremam i doma i moji dečki su oduševljeni tim receptima – rekla nam je gospođa Daria, dodajući da je u jednoj od radionica naučila i da se nar ne mora samo jesti, već se može koristiti i u kuhinji. I dok je naša čitateljica pričala o svojim dugogodišnjim iskustvima, i Anica i Paula potvrdile su nam da već imaju iskustva u kuhanju.

– Ne volim kad moram kuhati na brzinu, nego kad mogu uživati.

To mi je za opuštanje, a na radionicu sam se prijavila jer želim probati i nešto novo – priznala je Paula Kosić. Studentica stomatologije Anica Mirosavljević otkrila nam je da u kuhinji voli eksperimentirati, a uz to skuplja i recepte.

– Nisam baš brza kuharica, no svi mi kažu da dobro kuham – ispričala nam je Anica. Kad joj je dodijeljen zadatak da napravi slatke labinske krafe, priznala je da je najmanje željela kuhati nešto slatko jer to ne voli i uvijek izbjegava. No, kad je pročitala recept, ipak joj je bilo malo lakše.

– Pa, to je isto kao slavonski tački – rekla je mlada Slavonka.

Rižoto od morskih plodova bio je kuharski zadatak Paule Kosić s Krka.

– Dobro sam izvukla – komentirala je svoje zaduženje. A da se jelovnik slagao prema iskustvu, Daria Coc Štokić zasigurno bi i opet kuhala noninu kanavazu, tradicionalno jelo iz unutrašnjosti Istre. Glavno jelo pokazalo se mnogo složenije od predjela i deserta. Pobjednicom prve radionice proglašena je Paula Kosić, koja nam je otkrila da nikad nije skuhala tako dobar rižoto.

– Za to je sigurno zaslužna i pomoć kuhara – rekla nam je. U pripremi autohtonih istarskih jela naše su čitateljice imale svesrdnu pomoć Zorana Stanisavljevića iz Hrvatskoga kuharskog saveza i Zorana Delića, Podravkina promotora kuhanja.

Zoran Stanisavljević sudionicama radionice predstavio je i Hrvatski kuharski savez. Uz brigu o razvitku ukupne kulinarske struke, HKS se rado uključio i u ovaj projekt, kojemu je glavni cilj popularizacija hrvatske gastronomske tradicije. Tako smo na prvoj radionici doznali da je tradicionalna istarska kuhinja i siromašna i bogata.

– Kuhinja je to istarskog težaka, koji je pokušao od mora oteti sve što može, more mu je izvor opstanka.

Tu su divlji radič, maslačak i šparoge, jer istarski težak ništa drugo nije imao. Tu su i gljive te neizostavno maslinovo ulje, sir, vino i riba. Istarska je kuhinja siromašna, ali bogata okusima – rekao nam je Zoran Stanisavljević iz HKS-a.

Prijavite se na e-mail kulinarskaakademija@vecernji.net

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?