Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Agroturizam mamac za goste, Umag zaradio 85 od 100 bodova

U Umagu prvi put u patroli nisam ostavio napojnicu jer ugostitelji bi mogli i trebali biti malo ljubazniji
13. kolovoza 2012. u 12:00 0 komentara 27 prikaza
'umag10_nnn_unu_090812'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

U Umag, trideseti grad na ovoj turističkoj patroli, stigao sam umoran, ali i zadovoljan jer sam prošao cijelu Lijepu obalu bez ijedne kazne za prekoračenje brzine. Bit će da sam vozio po propisima (dogodi se i boljima od mene). Smjestio sam se u hotel Sipar na Punti u kojem, kao i u mnogim hotelima s tri zvjezdice, nema interneta. Oni koji ga imaju u lobiju, naplaćuju 10 kuna za 15 minuta, što mi se čini iznimno skupim.

Internet nije kao sapun

U 21. stoljeću internet je mjerilo civilizacije, baš kao nekoć sapun. Pitam na recepciji gdje mogu nabaviti „sapun" pa me upućuju u obližnji café bar. Odlazim s laptopom do kafića gdje ima interneta, ali ga i tu naplaćuju. Saznao sam to nakon dvadeset minuta, točno toliko koliko je trebalo konobarici da dođe. Bilo je to prvi put na ovoj patroli da nisam ostavio napojnicu! Nakon što sam u hotelu laptop zamijenio fotoaparatom, odlazim do obližnje plaže pune Nijemaca, Austrijanaca, Švicaraca i vikend-Slovenaca. Čim sam počeo fotografirati djecu kako se igraju, u mene je bilo upereno barem desetak oštrih roditeljskih pogleda.

„Oprostite, čija su ovo djeca? Znate, trebaju mi za turističku patrolu...", obraćam se svima njima i pritom vadim iskaznicu Večernjaka. Do mene dolazi starija žena, sumnjičavo uzima iskaznicu, gleda malo u mene, malo u fotografiju kraj koje piše PRESS pa progovara:

„Moje unučice. Ajte, slikajte, ali nemojte dugo!"

Svijest o pedofiliji toliko je usađena u današnje roditelje da sam se čitavim putem od Cavtata do Umaga osjećao kao zadnji pedofil na plažama. S plaže sam se uputio do prvog kioska i kupio ledeno pivo koje sam, ljubaznošću mladog Umažanina Marka Čolića, popio iza kioska na plastičnom stolcu koji mi je iznio. Odmah sam ga pitao za noćni život. Kaže da mladi idu u disko Saint & Sinner ili u Jimmy Woo, uglavnom, da mjesta za izlazak ima iako su gosti uglavnom parovi s djecom i nešto stariji parovi čija djeca više ne žele s njima provoditi godišnje odmore. Po kampovima, kao i u ostalim gradovima na obali, ima dosta mladih Nizozemaca. Zahvaljujem Marku, odlazim prema hotelu i lagano osjećam da me bole leđa. Zapravo, ruku na srce, možda to i nisam osjetio, ali, kad sam vidio masažni centar u sklopu hotela, samoinicijativno se pojavila bol u mojim leđima praćena velikom željom za jednosatnim hedonizmom na masažnom stolu. Platio sam to 180 kuna.

Ista je cijena i u većini improviziranih šatora uz obalu gdje turist, tik do plaže, može naručiti masažu. Nakon tih sat vremena blaženstva bio sam spreman krenuti u stari grad. Putem sam izračunao da za tih 180 kuna mogu popiti četiri mojita. Razlika? Nije velika. U oba slučaja bol u leđima nestane...

Kamene Mozart-kuglice
Sjedam u auto i vozim prema starome gradu. Na prvom rotoru nekakve kamene Mozart-kuglice. Prolazim i ne razumijem. Parkiram pred Općinom i odlazim do Turističke zajednice ispred koje se također nalaze te Mozart-kuglice.

„Oprostite, kakve su ono Mozart-kuglice?", pitam ljubazno osoblje. „Ha, ha, ha, ne sviđaju vam se naše skulpture teniskih loptica?!"

Kako sam glup! Pa da, naravno da se radi o teniskim lopticama. Pa u Umagu sam! Svi znaju za ATP u Umagu. Zacrvenio sam se i nastavio:

„Ma naravno, samo se šalim. Koji bi idiot pomislio da su to Mozart-kuglice!? Recite, od kulturnih događanja...", prebacim lopticu na drugi teren na kojem suvereno vladam. Crvenilo ubrzo nestaje. Šetnju nastavljam fućkajući pjesmu Alke Vuice. Osim nje, iz Umaga su i Lino Červar, Slavko Juraga, Vanja Rupena, Martina Tomičić... Tek kasnije ću saznati da pjesma koju sam fućkao nije Alkina, već Vlatke Pokos. Prvo Mozart-kugle pa Alka Vuica. Sram me bilo! Dojmovi vezani uz Umag su vrlo dobri. Umag je izrazito turističko mjesto za čiji su razvoj bili presudni zemljopisni položaj i prirodne ljepote. Agroturizam, iako još u razvoju, privlači sve više turista koji tragaju za neobičnim i nesvakidašnjim prizorima i lokacijama. Malo više ljubaznosti ugostiteljskih djelatnika zasigurno ne bi odmoglo cjelokupnoj pozitivnoj turističkoj slici grada, u to sam siguran!

Raspodjela bodova: 85/100 Urednost, izg

Raspodjela bodova: 85/100

Urednost, izgled mjesta, 
čistoća, zaštita okoliša 9

Smještaj: hoteli 10, kampovi 10, 
apartmani 9

Zabavni život 7

Kulturni, sportski, 
Zabavni sadržaji 7

Opskrbljenost 8

Urednost i 
opremljenost plaža 9

Promet, javni prijevoz 8

Opći dojam i 
gostoljubivost 8

(+)Kao u Rovinju i u Poreču, vrlo velik

(+)
Kao u Rovinju i u Poreču, vrlo velik izbor smještajnog kapaciteta za sve ukuse i sve dubine džepa. Povoljne cijene hrane i pića te velika mogućnost dodatnog sadržaja u gradu i okolici. Ako ste obitelj s dvoje ili više djece pa se smjestite u neki hotelski kompleks, ništa vam neće nedostajati cijelo vrijeme boravka jer vam je većina toga na dohvat ruke (osim bankomata!)

(-)
U toj svestranosti koju Umag pruža kao turističko mjesto ne mogu, nakon što zaklopim oči, izdvojiti jednu jedinu pojedinost koju sam zapamtio jer je sve nekako podjednako dobro ili podjednako loše (ljubaznost).

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.