Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

7 načina kako kondome koristite – krivo!

Evo prilike da provjerite znate li zaista pravilno koristiti kondome i koje su najčešće pogreške. Imajte pri tome na umu: Bolje spriječiti nego liječiti!
05. siječnja 2016. u 18:35 7 komentara 23940 prikaza
Kondomi i sex
Foto: Thinkstock

Radite to "zatvorenih očiju'"

Pričamo, naravno, o upotrebi kondoma pri spolnom odnosu. Mnogi bi mogli doslovno zatvoriti oči na ovaj tekst i pomisliti: Nema tu ništa novo, znam sve o tome kako se koriste kondomi. 

Ipak, evo prilike da provjerite znate li zaista pravilno koristiti kondome i koje su najčešće pogreške. Imajte pri tome na umu: Bolje spriječiti nego liječiti!

Čekate predugo

S uporabom kondoma pri spolnom odnosu ne treba čekati predugo. U kanalu penisa nalazi se dovoljno sjemene tekućine koja može uzrokovati začeće čak i prije ejakulacije, poručuje Lauren Streicher, profesorica ginekologije sa Sveučilišta Northwestern.

Odgađanje korištenja kondoma daje više vremena i za razvoj infekcije i spolno prenosivih bolesti. 

Ne provjeravate ispravnost

Čak 83 posto žena i 75 posto muškaraca ne provjerava ima li oštećenja na kondomu prije uporabe. Razumijemo, u trenutku kada posegnete za jednim, ne želite "trošiti vrijeme" na pregledavanje kondoma, no to biste ipak trebali napraviti. Ako je ljepljiv, na mjestima izbijeljene boje ili ima neko drugo oštećenje, ne riskirajte. Radije kupite novo pakiranje kako ne biste poslije "lupali glavom po zidu". 

Krivo postavljanje

Kada izvadite kondom iz zaštitnog pakiranja, svakako provjerite da je na pravoj strani. Istisnite zrak iz kapice na vrhu kondoma i pri postavljanju na spolovilo svakako ga odrolajte sasvim do kraja kako bi što manje kože bilo neotkriveno. Na taj ćete način spriječiti spolno prenosive bolesti. A i neželjenu trudnoću. 

Dva za "bolju sigurnost"

Ne u ovom slučaju. Istovremena uporaba dva kondoma neće povećati postotak sigurnosti, već će vjerojatnije uzrokovati da oba lakše skliznu i ostanete bez zaštite. Provjerite ispravnost kondoma prije uporabe i slijedite upute za korištenje i imajte na umu: Jedan je dovoljan ako ga koristite pravilno. 

Kriva veličina

Nisu svi kondomi univerzalne veličine, baš kao što i nisu svi penisi iste veličine. Da bi impresionirali djevojke ili zbog nekih drugih razloga, nerijetko muškarci kupuju kondome krivih veličina i pri tome rade pogrešku. Ako je kondom premali, može puknuti. Ako je prevelik, skliznut će i ostaviti vas nezaštićene. 

Držite kondome u novčaniku

Jedna od najčešćih pogrešaka. Novčanik stalno vadite i otvarate, vjerojatno i savijate, a ako ga nosite u džepu, toplina vašeg tijela će uništiti materijal od kojeg je napravljen. Kondome držite na tamnom, suhom i hladnom mjestu želite li izbjeći nastanak rupica, puknuća i ostalih oštećenja na kondomu koje uzrokujete sami. 

Ne koristite kondom

Kondomi su jedna od najsigurnijih načina zaštite od spolnih bolesti i neželjene trudnoće te, ako ga ne koristite, radite veliku pogrešku, posebice ako nemate stalnog partnera ili partnericu. 

>>Novi trend s kondomima 'zauzeo' društvene mreže

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Babaluji x
  Babaluji x:

  meni to ne treba jer ne švrljam sa sumnjivim osobama :)))

 • meerkat:

  "U kanalu penisa nalazi se dovoljno sjemene tekućine koja može uzrokovati začeće čak i prije ejakulacije" ništa što dobro ispišavanje ne može riješiti.

 • subara:

  jel ovo neka atorica slozila iz iskustva.