Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

3 razloga zašto obaviti godišnji servis bicikla!

Hervis
Foto: Promo
1/2
24.03.2021.
u 09:05

Dolaskom toplijih dana, mnogi će htjeti provesti što više slobodnog vremena na otvorenom

Ako ste i vi zaljubljenik u pedaliranje, ubrzo ćete poželjeti izvaditi bicikl iz podruma ili tavana kako bi njime otišli na posao ili na izlet u prirodu. Obrisat ćete prašinu s njega i napumpati gume, te s puno entuzijazma krenuti u novu pustolovinu. No, putem do cilja nešto bi moglo poći po zlu: pukne guma, otkažu kočnice ili ispadne lanac. Zašto se to dogodi? Zato što ga niste redovno servisirali!

Servis bicikla mora biti na vašoj listi obaveza, barem jednom godišnje. Evo i zašto!

Pojam redovan servis podrazumijeva pregled bicikla jednom u godini od strane stručne osobe. Baš kao što vaš automobil prolazi godišnju inspekciju svojih dijelova, tako bi trebao i vaš bicikl. Odlazak na servis se ne bi smio olako shvatiti. Mnogi rekreativci odgađaju održavanje svojih bicikala uz izgovore da su jednostavno zaboravili na bicikl tijekom zime, serviser im je predaleko ili im se održavanje čini preskupo. Štoviše, godišnjeg servisa se prisjete tek onda kad bude prekasno.

Kao i sve mehaničke sprave, bicikl i njegovi dijelovi su podložni trošenju i naprezanju. Habanje, pukotine i ogrebotine na nekim dijelovima mogu uzrokovati ozbiljne ozljede vozaču i prolaznicima. Više od 50 posto ozljeda u prometu događa se upravo zbog tehnički neispravnog bicikla. Nemojte i vi biti dio ove poražavajuće statistike – neka vam ova sljedeća tri razloga budu dovoljan povod za promjenu ove nezgodne navike.

Servis osigurava udobnu i bržu vožnju

Koliko god vozili svoj gradski ili brdski bicikl, on se može činiti kao nov čak i ako se kvalitetno servisiraju (i zamijene ako je potrebno) samo tri dijela – lanac, sjedalo i brzine. Kako bi se bicikl lagano pokretao, lanac mora biti dovoljno zategnut, čist i nauljen. Nedovoljno zategnuti lanac će ispadati sa zupčanika, a vama stvoriti nepotrebnu nervozu jer ćete ga iznova morati namještati. S druge strane, previše zategnuti lanac može puknuti, a vaša pustolovina prerano završiti.

Ispravan položaj i veličina sjedala su bitni faktori za udobnost u vožnji. Ako vam vaše sjedalo uzrokuje bol, osjećate trnce u nogama ili neku drugu nelagodu, vrijeme je za promjenu sjedala. Postoji mnogo različitih oblika, veličina i tvrdoća sjedala, stoga ih birajte prema svom tijelu i stilu vožnje.

Brzine su još jedna komponenta bicikla koja je u stalnom pokretu, pa neka vas ne čudi što njihovo mijenjanje s vremenom ne teče glatko. Serviser će očistiti sajle od prljavštine i ponovo podesiti mjenjače brzine, te time osigurati bolju, udobniju i bržu vožnju.

Foto: Arena Hospitality Group

Bit ćete sigurniji u prometu

Sigurnost vozača je mnogim proizvođačima bicikla na prvom mjestu, a tome najveću ulogu pridonose kočioni sustav i gume za bicikle. Ispravne gume važne su za sigurno zaustavljanje, ne smiju biti istrošene i oštećene, već propisno postavljene i napumpane do preporučenog maksimalnog tlaka. Sve drugo može uzrokovati odvajanje gume od naplatka, dodatna oštećenja na biciklu te ozljede biciklista i prolaznika. Da biste se na vrijeme zaustavili i izbjegli prepreku na putu, potrebne su vam kvalitetne kočnice koje pri svakoj vožnji moraju funkcionirati savršeno.

Servis produžuje životni vijek bicikla, a vama štedi novac

Nažalost, mnogi biciklisti preskaču godišnje servisiranje bicikla, čime nanose veliku štetu svom ljubimcu. Svima koji odugovlače s odlaskom na pregled zbog financijskih razloga može se dogoditi da će, kad vas bicikl ostavi na cjedilu, platiti više nego što je bilo inicijalno potrebno. Čak i najmanja, naizgled bezazlena sitnica može vlasnika stajati neželjenih posljedica, sve do činjenice da je neizbježna kupovina novog bicikla.

Tehnološki napredak učinio je bicikle i njihove dijelove još složenijima. Ne upuštajte se u „uradi sam“ situacije, nego redovni godišnji pregled i servisiranje obavite kod ovlaštenih mehaničara za bicikle koji posjeduju posebno znanje i alat. Jeste li znali da u Hervisu, jednoj od najvećih specijaliziranih trgovina sportskom opremom u Hrvatskoj, možete kupiti, montirati, ali i servisirati svoj bicikl? Osim što će vašeg ljubimca pregledati stručni mehaničari, moći ćete nabaviti rezervne dijelove i ostalu dodatnu biciklističku opremu – sve na jednom mjestu!

Proljeće samo što nije stiglo. Bez obzira na to jeste li profesionalni biciklist ili vam je pedaliranje samo hobi, sad je idealno vrijeme za provjeru ispravnosti svih dijelova vaših dvo-kotačnih jurilica.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije