Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.02.2011. u 12:00

Pad Gadafija pitanje je trenutka, no pitanje koje se sada postavlja je tko je sljedeći

Kad je poslije Tunisa pobuna izbila u Egiptu, malo je tko vjerovao da će se ovaj požar proširiti i na susjednu Libiju. Iako tamošnji vođa Moamar - al-. Gadafi spada među najbizarnije likove svjetske politike i iako je vrlo daleko od demokracije, mir u kući uspijevao je očuvati brojnim socijalnim programima i projektima koji su poboljšavali kvalitetu života tamošnjeg pučanstva.

Siromaštva naoko nema, nema ni gladi, svi su skućeni, no s druge strane, nema ni osobite slobode u državi koja je svojevrsna bizarna kombinacija socijalizma, arapskog nacionalizma i islama. Gadafi i njegovi sinovi, visoko pozicionirani u državi i sigurnosnim službama, stoje čvrsto iza svoje džamahirije uz riječi - ili sve ili ništa.

To bi zapravo moglo značiti da ne pristaju ni na što drukčije od onoga što je do sada bilo. Kao i nekoliko puta do sada, libijski vođa revoluciju brani brutalnom silom bez obzira na žrtve. Za njega bi ovo mogao biti najveći izazov do sada zato što nije riječ o usamljenoj pobuni šačice njegovih protivnika unutar zemlje, već je ono što se počelo događati i u Libiji dio nečega što se već sada naziva “arapskom revolucijom”, masovnim pokretom razgnjevljenih naroda koji su siti tiranije.

Pad Gadafija pitanje je trenutka, no pitanje koje se sada postavlja je tko je sljedeći. Iako se smatralo da su zaljevske kraljevine imune na revolucionarna previranja, vrlo brzo moglo bi se pokazati da je i tamošnjem puku dozlogrdila vladavina čudnih monarhija nesklonih demokraciji.

Ključne riječi

Komentara 23

VO
VolimZagreb
23:03 22.02.2011.

Može to i preko Mediterana pa da vidimo onda tko će pričat o demokraciji ....

DO
doktorica
12:03 22.02.2011.

glad pokreće mase....

OB
-obrisani-
23:46 22.02.2011.

Gadafi:Ja sam vođa revolucije, antifašizam pobjeđuje! Ne smije se dozvoliti revizija povijesti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?