Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONJSKI ŽIVOT

Liam Neeson protiv Pink, Chrissie Hynde i Aleca Baldwina

26.01.2009.
u 14:42

Udruga za bolje postupanje prema životinjama PETA poznata je po svojoj militantnosti i po brojnim hollywoodskim zvijezdama koje je podržavaju u akcijama protiv nošenja krzna i mučenja životinja. No dogodi se da se poneka glumačka zvijezda nađe i na drugoj strani rasprave – i to ne kao glamurozna ljepotica koja nosi krzno, nego kao "glas razuma" koji pokušava objasniti ljudima iz PETA-e da nisu baš uvijek u pravu.

Najnoviji je takav slučaj irski glumac sa stanom u New Yorku Liam Neeson, zvijezda "Schindlerove liste", "Ratova zvijezda: Fantomske prijetnje" i brojnih drugih filmova. PETA se angažirala u naporima da se, zbog lošeg postupanja prema konjima, ukinu poznati fijakeri koji turiste i Njujorčane vode na romantične vožnje po Central Parku. Svoj glas protiv izrabljivanja konja digla je pjevačica Pink, njezina kolegica Chrissie Hynde iz "Pretendersa" (koja je u prosincu javno protestirala protiv kočija), a pridružio im se i glumac Alec Baldwin.

No Liam Neeson, koji je i sam ljubitelj jahanja, kaže da redovno obilazi konje i njihove kočijaše i da tu nema ni "z" od zlostavljanja, te da su štale na Manhattanu (Upper West Side) uzorno održavane:
- Oni su tamo već sto godina i jedan su od simbola New Yorka. Poznajem mnoge od tih kočijaša i nimalo mi se ne sviđa to što cijelu djelatnost s kočijama napadaju aktivisti za prava životinja - ističe Neeson.
- To su najzdraviji, najuhranjeniji, najbolje zbrinuti konji koje sam vidio. A ja sam jahač i ljubitelj konja već mnogo godina. Oni dobro žive. Rade devet sati na dan i imaju praznike. Zbilja. Samo da vidite te štale, pa ja bih se sutra uselio tamo.

Ni Pink ni Chrissie Hynde nisu odgovorile Neesonu, ali mu je odgovor uputio glasnogovornik PETA-e:
- Liame, možda si ti u pravu, da malo razmislimo. Možda konji zbilja više vole biti vani na groznoj hladnoći, s naglavcima preko očiju, uz bučni gradski promet i isparavanja iz motora, nego da žive na bujnom pašnjaku. I u pravu si, sigurno su im draži bičevi, vikanje, teške orme i nedostatak vode u valovima kao i duge smjene kad satima vuku strance u krugu od pola milje po cijeli dan bez odmora, nego prirodan život. To ima smisla, zar ne?

Želite prijaviti greške?