Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEČANA SJEDNICA Predsjednik Stjepan Mesić čestitao je Kutinjanima Dan grada

Kutina potvrđuje da mala mjesta imaju perspektivu

10.11.2008.
u 18:37

Mnogo su komplimenata ugledni gosti dali gradskoj vlasti na svečanoj sjednici u povodu Dana grada, odnosno 752. obljetnice prvog sopomena Kutine. Razvojni projekti pridonijeli su da se u kratkom vremenu predodžba Kutine kao industrijskog i zagađenog grada promijeni u predodžbu grada poželjnog za život.

Vizija Kutine do 2020.
- Ovo je prigoda da zahvalimo svima koji su pomogli da se ostvare razvojni projekti, koji su građanima omogućili viši komunalni standard i bolji život. Donošenje prostornih planova ujedno će nam omogućiti gospodarski razvoj i otvaranje radnih mjesta - rekao je, otvarajući svečanu sjednicu, predsjednik Gradskog vijeća Željko Uzel.

Dugim i spontanim pljeskom nazočni su pozdravili nadahnuti govor gradonačelnika Davora Žmegača, koji je govorio o zajedničkim ciljevima gradske vlasti i viziji razvoja grada do 2020. godine. Posebno je govorio o ekološkim projektima, istaknuvši kako će Kutina ostati industrijski grad, ali će zaštićivati okoliš

- Uspjeh na izborima, ako nema novu vrijednost, nije uspjeh. Zbog toga najavljujemo nove projekte, kao što su novi gradski trg, zatvorerni bazen i novi dječji vrtić - rekao je Davor Žmegač.

Uime saborskih zastupnika, a bili su Ivanka Roksandić, Ivan Šantek i Davorko Vidović, nazočne je pozdravila zastupnica Marijana Petir. U ostvarivanju razvojnih projekata, rekla je, potporu će dati saborski zastupnici. Posebno se zauzela za modernizaciju “moslavačke magistrale”, ceste koja prolazi Moslavinom od Velike Ludine do Rajića. Kako je napomenula, ta je cesta alternativa autocesti i njezino je značenje neupitno.

Uz potporu saborskih zastupnika, kutinska vlast u ostvarenju razvojnih i komunalnih projekata može računati i na pomoć Vlade. To je u pozdravnom govoru najavio ministar financija Ivan Šuker. Uz to, preporučio je Kutinjanima da više koriste novac pretpristupnih fondova.

Ljudi koji znaju i hoće
- Na žalost, moram reći kako od Vlade nismo dobili potporu za modernizaciju ceste od Velike Ludine do Rajića, pa smo je odlučili sami modernizirati. Radovi na prvoj dionici od Popovače do Kutine počet će već na proljeće, a nastavit će se prema Novskoj - rekla je županica Marina Lovrić.

I drugi gradovi Sisačko-moslavačke županije mogli bi slijediti, dodala je županica, razvojni primjer Kutine. Čak je rekla kako je sisački proračun na četvrtom mjestu u Hrvatskoj, ali nema takvih pomaka. Zauzela se i za financijsku decentralizaciju kako bi se oko 20 posto prihoda velikih državnih tvrtki koje posluju u županiji vratilo lokalnoj zajednici.

- Kutina je potvrda da i manja mjesta imaju perspektivu. Za takav razvoj treba imati ljude koji hoće i znaju. Strategija regionalnog razvoja Hrvatske uz decentralizaciju sredstava podrazumijeva i obveze. Idući lokalni izbori otvaraju prostor slobode, ali i moguće korupcije u politici. Uostalom, građani će na izborima ocijeniti vjerodostojnost obećanja - rekao je predsjednik Stjepan Mesić.

Na svečanosti je nagrada za životno djelo uručena mons. Vladimiru Stanoviću, a godišnje nagrade predane su paraolimpijcu Branimiru Budetiću i sindikalcu Željku Klausu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?