Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokuart

Zvuči nestvarno: Država Hrvatska sufinancira srpskog redatelja

Mladen Matičević
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
05.10.2014.
u 12:07

U Bjelovaru počeli 9. Dani dokumentarnog filma koji nude 12 vrhunskih dokumentaraca na kojima je prikazan dokumentarni filmo "Moj zanat" Beograđanina Mladena Matičevića o Arsenu Dediću

Da država Hrvatska sufinancira srpskog redatelja zvuči nestvarno, ali upravo je to pošlo za rukom Beograđaninu Mladenu Matičeviću, a koji dugometražnim dokumentarnim filmom "Moj zanat" donosi "portret" ponajvećeg hrvatskog glazbenog umjetnika Arsena Dedića.

A upravo tom poslasticom u Bjelovaru su otpočeli sedmodnevni 9. Dani dokumentarnog filma u organizaciji Udruge za promicanje kulture DOKUart, a koji se uz BOK fest svrstavaju u najveću godišnju kulturnu manifestaciju.

Mladen Matičević svojim je novim ostvarenjem iznova izmamio ovacije publike, a koju je na prvu osvojio još prije šest godina, kada je upravo prema glasovima gledatelja postao pobjednikom DOKUarta s filmom "Kako postati heroj". Stoga je do danas već postao dobrodošli poznati gost.

- Čast mi je i izuzetno mi je drago iznova podijeliti emocije s bjelovarskom publikom predstavljajući velikog umjetnika Arsena Dedića, kojega žene zavole od mladosti, a muškarci poslije 40. kada popusti ljubomora – našalio se M. Matičević dodavši kako hrvatsko srpska koprodukcija dokazuje da kultura prva pruža ruku pomirenja.

Nadalje, nakon što je gradonačelnik Antun Korušec otvorio festival, domaćini Denis Hladiš i selektorica festivala Rada Šešić u novoj kino dvorani bjelovarskog Kulturnog i multimedijskog centra najavili su kako će 9. izdanje DOKUarta kvalitetom filmova iznova biti najbolje.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Bjelovarčane u narednim danima očekuje još 10-ak vrhunskih ostvarenja, među kojima će biti čak četiri hrvatske premijere. Već prema uigranom scenariju publika će ocjenjivanjem filmova u konačnici proglasiti pobjednika festivala. Od provjerenih stvari na repertoaru će iznova biti mali DOKUart, brojne radionice, te DOKUart na selu, a dokumentarci će ove godine gostovati u Šandrovcu.

Kao uvertira je iznova poslužilo otvorenje izložbe fotografija u Foto klubu, ovog puta se predstavlja Katica Šarić Kaća sa svojim "(P)Ogledima"

>>Arsen Dedić kao pisac opće prakse na Igrama

>>Devedesetih su četnike vidjeli i u životinjama

Komentara 5

L0
luena 01
12:49 05.10.2014.

>;-)) Kod nas je to normalno,drugi bi rekli nesto drugo...... Ajd nek srbija sufinancira jednog naseg redatelja... btw..ali ste sa Marsa...

NT
nije_to_samobor
17:21 05.10.2014.

Taj je valjda jedini predložio scenario pisan ćirilicom kakve ova vlada voli. Jedan "marš kući" im očito nije bio dovoljan!

OB
obrežan
13:04 05.10.2014.

Bačen novac, ništa od "regiona"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije