Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUX prize

Zvizdan je prvi naš film u utrci za nagradu Parlamenta EU

Zvizdan
09.07.2015.
u 14:18

Između deset nominiranih odabrat će se tri finalista koja će dobiti distribuciju u cijeloj Europi, a pobjednika biraju europarlamentarci

Među deset ključnih filmova iz cijele Europe koji se natječu za godišnju nagradu LUX Europskog parlamenta prvi je put ušla i jedna hrvatska produkcija: "Zvizdan" redatelja Dalibora Matanića, ujedno prvi domaći film okićen nagradom žirija u canneskom programu Un Certain Regard. Ova vijest objavljena je na festivalu Karlovy Vary, na kojem se "Zvizdan" prikazuje u programu "Horizonti".

Matanićev zreli talent

Obrazlažući odabir "Zvizdana", organizatori nagrade LUX naglasili su da je Matanić pronašao način da stoput prežvakanu temu Domovinskog rata predstavi na drugačiji način, u kojem je didaktična komponenta priče diskretna zahvaljujući upečatljivosti i svježini glavnih glumaca, a kao glavni adut filma nameće se zreli talent i staloženost Dalibora Matanića.

Osim našeg filma, kao iskorak se ističe nominacija "Ovnovima" Grímura Hákonarsona, koji su "Zvizdanu" pred nosom oteli glavnu nagradu Un Certain Regarda, a sada kreću na LUX kao prvi islandski film u tom natjecanju. Zanimljiva je i nominacija rumunjskog filma "Toto i njegove sestre" Alexandrea Nanăua, koji je prvi dokumentarac u ovom odabranom društvu.

Od deset nominiranih komisija nagrade LUX odabrat će tri finalista koje će u srpnju objaviti u Veneciji, a finalnu riječ imat će europarlamentarci, koji će do kraja godine među finalistima odabrati pobjednika.

Prijevod na sve jezike

Već sama nominacija za nagradu LUX znači veliku mogućnost međunarodne promocije za svaki od filmova, a tri finalista biti će prevedena na 24 službena jezika Europske unije i prikazana u 28 zemalja članica, što je distribucija o kakvoj bi mnogi veliki filmovi inače mogli samo sanjati.

Dodatno, pobjedniku se daruje prilagodba za slijepe i gluhe gledatelje, čineći ga jednim od rijetkih europskih filmova dostupnih osobama s poteškoćama.

Prošle godine nagradu LUX je osvojila "Ida" Pawela Pawlikowskog, crno-bijela drama o nasljeđu Drugog svjetskog rata koja je dobila i Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije