Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Zvijezda razdora skinuta s riječkog nebodera

"Spomenik crvenoj Rijeci - samoobrambeni spomenik" Nemanje Cvijanovića bio je samo privremen i skinut je u skladu s planovima
06. listopada 2020. u 17:16 30 komentara 1094 prikaza

 Instalacija "Spomenik crvenoj Rijeci - samoobrambeni spomenik" u vidu petokrake zvijezde skinuta je s krova Riječkog nebodera, kao što je i bilo najavljeno, s obzirom na to da je riječ o privremenoj instalaciji.

Monika Vuco Carev Nemam ni Facebook ni Instagram. Nisam introvertirana, ali ne vjerujem u takvu promociju

Instalacija je skinuta u utorak ujutro, iako je prvotno bilo najavljeno da će se skinuti 4. listopada. Kako se doznaje, razlog su loše vremenske prilike proteklih dana.

Umjetnička instalacija autora Nemanje Cvijanovića postavljena je bez najave 20. rujna na krov Riječkog nebodera. Instalacija je u obliku petokrake zvijezde s uloženih 2800 krhotina crvenog stakla koje asociraju na isto toliko partizanskih boraca poginulih u bitci za Rijeku, objašnjeno je.

Postavljena je 20. rujna u sklopu programskog pravca Doba moći projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, a istoga dana protiv njezina postavljanja prosvjedovao je veći broj građana, koji su se okupili na Mostu hrvatskih branitelja te prošli Korzom do Riječkog nebodera.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek instalaciju je ocijenila kao primarno političku akciju kojoj je cilj poticati ideološke sukobe, rekavši da je izvedena mimo zakonom propisane procedure, što je opovrgnuo riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, napomenuvši da su zadovoljeni svi uvjeti vezani uz postavljanje instalacije te da su s njime bili upoznati i suvlasnici zgrade.

ZagrebDox Sirijski rat iz perspektive liječnice koja upravlja bolnicom u spilji

Ministarstvo hrvatskih branitelja ocijenilo je isticanje simbola zvijezde petokrake u Rijeci neprihvatljivim jer je pod tim simbolom izvršena agresija na Hrvatsku, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković instalaciju je ocijenio promašenom.

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • Komentar:

    Antifasizam=terorizam

  • snicl:

    Ode jos jedna djubreslavija,a ovaj put I Obersnel s njome!

  • kruti51:

    nije to nikakva 'zvijezda razdora' već simbol ZLOČINAČKOG režima koji je u rh i vani pobio stotine tisuća ljudi... PROKLETI BILI