Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka gradskog vijeća

Županija izlazi, Grad Osijek ostaje jedini vlasnik HNK

Dubravka Petric/PIXSELL
26.09.2022.
u 13:55

Županija će, kao dosadašnji suosnivač, nastaviti financirati rad kazališta do konca 2025. godine

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku prešlo je ovoga tjedna u stopostotno vlasništvo Grada Osijeka, što znači da se više ne dijele osnivačka prava s Osječko-baranjskom županijom. No Županija će, kao dosadašnji suosnivač, nastaviti financirati rad kazališta do konca 2025. godine.

– Pet je nacionalnih kuća u Hrvatskoj, a ni u jednoj financijski ne sudjeluje županija, dok je u Osijeku taj županijski udio bio 50 posto – pojasnio je osječki gradonačelnik Ivan Radić na sjednici Gradskog vijeća u utorak, kada su vijećnici "amenovali" ovu odluku i odmah je i stupila na snagu.

Intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja komentirala je da se ovim potezom osječki HNK stavlja u red uobičajenog djelovanja ostalih nacionalnih kuća, s iznimkom zagrebačke nacionalne kuće.

– Nadam se da će se nakon cjelovitog preuzimanja kazališta od Grada Osijeka pronaći dijalog o načinu financiranja budućih potreba s obzirom na to da se inflacija i rast cijena energenata znatno odražavaju na troškovnu stranu poslovanja HNK Osijek, do kraja ove godine, a i idućih godina – poručila je intendantica.

– Vodeći kazalište, moj tim i ja vrlo smo pažljivo promišljali naslove i troškove. Nije bilo lako sve to posložiti, kao ni zatečeni gubitak od 5,2 milijuna kuna spustiti na oko 800.000 kuna, što bi ove godine trebalo biti svedeno na nulu, uz određeni dijalog vezan uz promjenu cijena energenata – nastavila je Vrselja. Navela je i kako su dosadašnji osnivači za HNK izdvajali po 13 milijuna kuna godišnje.

Predviđeno je pak da će do 2025. godine Osječko-baranjska županija postupno smanjivati svoj udio sufinanciranja, a Grad Osijek povećavati. Konkretno, sufinanciranje Županije tijekom iduće tri godine smanjivat će se na 40, pa 30 te na koncu 20 posto, da bi 1. siječnja 2026. Grad u cijelosti preuzeo financiranje ovog kazališta.

Intendantica je ranije u medijima izjavila kako pozdravlja odluku o prelasku osječkog HNK u ruke Grada Osijeka, "a očekuje bolji odnos prema kazalištu".

Inače, Dražena Vrselja je pri kraju svoga mandata, a naslijedit će je Vladimir Ham, inače trenutačni predsjednik Gradskog vijeća. Prije više od desetljeća Ham je otišao iz HNK u Osijeku, gdje je bio zadužen za odnose s medijima, a vratit će se 2. travnja iduće godine, kada preuzima novu ulogu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije